Feniks / Preporod: u Vugrovcu je započela „obnova“!

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.9.2021. 15:08:50
Početak: 03.09.2021. 19:30
Feniks / Preporod: u Vugrovcu je započela „obnova“!

Foto: Katalog

Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara (HULULK) najavljuje promociju kataloga već davno otvorene izložbe.



Župna crkva sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu je jako nastradala za vrijeme zagrebačkog potresa 22. ožujka 2020. godine. Baroknoj crkvi nedaleko epicentra razarajuće prirodne nepogode narušena je statika i značajno oštećen zvonik pa se ne može koristiti kao mjesto bogoslužja jer nije sigurna za boravak župljana. No - hrvatski čovjek je nepokoriv, a nada i vjera žive u ljudima a ne u mjestima. Na to nam ovom izložbom znakovitog naziva Feniks / Preporod žele ukazati umjetnici okupljeni u Hrvatskoj udruzi likovnih umjetnika i likovnih kritičara koja je svoj dom odavno našla pod okriljem vugrovečkog župnog dvora. Petnaest umjetnica i umjetnika izložilo je svoja djela kojima se referiraju na potresom oštećenu baštinu, ali i opću situaciju uzrokovanu pandemijom, ispunjenu osjećajima otuđenosti i beznađa, kada strah nadvladava duh i trne sve duhovno u čovjeku.  


Mercedes Bratoš, Jovica Drobnjak, Andreja Hojnik Fišić, Marija Galić, Ana Guberina, Irena Gayatri Horvat, Marijan Jakubin, Petar Koši, Dijana Nazor Čorda, Ivana Ožetski, Ivica Petraš, Petar Popijač, Deša Popović, Krunislav Stojanovski i Nada Žiljak, integrirali su sveto biće Feniks u svoje djelo, ali ne kao motiv, već kao simbol novog rođenja, duhovnog preporoda koji će postati i zamašnjak regeneracije naše materijalne kulturne baštine, našeg kolektivnog nasljeđa. Pticu nade u bolju budućnost koja će se, zajedno sa svim našim razrušenim domovima, izdići iz vlastite ruševine i zasjati u novom sjaju.


Sanda Stanaćev Bajzek, kustosica izložbe i autorica koncepta radove je izložila u potresom oštećenom ambijentu crkve pa su tako skele koje učvršćuju konstrukciju zgrade prerasle iz konstrukcijskog elementa u simboličan okvir umjetničke akcije koja nagovještava obnovu; novi život koji nastaje na ruševinama starog. Umjetnost se poput mitske ptice Feniksa rodila iz krhotina i pukotina ranjene baštine, regenerirala i duh i tijelo unatoč potresu i smrtnom virusu. Duh ne umire, on je vječan, pa se i duhom oplemenjen i uzdignut dar, a istinska umjetnost to jest, izdiže iznad okolnosti, iznad apatije, iznad ruševine i boleštine, svjedočeći da se samo duhom živi možemo ponovno roditi. Poput Feniksa izdići iz vlastitog pepela, sposobni gledati „u daljinu“. 


Izložbu je moguće pogledati u crkva Sv. Franje Ksaverskog, Augusta Šenoe 56, Vugrovec Donji, Sesvete, do sredine rujna 2021. 

Promocija kataloga izložbe i prigodno druženje uz poštivanje svih epidemioloških mjera zakazani su za petak, 3. rujna 2021. godine u 19:30 sati. Vaše prisustvo će uveličati ovaj događaj i biti nam na veliku radost.




Vezane vijesti
Ažurirano: 8.4.2024. 13:14:59

Create Account