Fenix Preporod na Tijelovo u župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog Vugrovcu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.6.2021. 12:07:32
Početak: 03.06.2021. 12:00
Fenix Preporod na Tijelovo u župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog  Vugrovcu

Foto: Plakat

Izložba kao multimedijalni događaj biti će upriličena u crkvi sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu – Sesvete i parku Župnog dvora Vugrovec,   u četvrtak, 3. lipnja. s početkom u 12 sati. 



Hrvatski  likovni umjetnici, članovi HULULK-a referiraju se svojim djelima na potresom oštećenu baštinu, ali i opću situaciju uzrokovanu pandemijom, ispunjenu osjećajima otuđenosti i beznađa, kada strah nadvladava duh i trne sve duhovno u čovjeku. No, umjetnost je, iako izolirana u svojim radnim prostorima/ateljeima,  itekako bila živa, jer je živjela i rađala se umjetničkim djelom svojih autora. Poput feniksa rađala se iz krhotina i pukotina ranjene baštine, regenerirala i duh i tijelo unatoč smrtnom virusu. Jer duh nikada umire, on je vječan. Stoga i duhom oplemenjen i uzdignut dar, a istinska umjetnost to jest, izdiže se iznad okolnosti, iznad apatije, iznad ruševine i boleštine, svjedočeći da se samo duhom živi možemo ponovno roditi. Poput Feniksa izdići iz vlastitog pepela, sposobni gledati „u daljinu“. 


Izlažu: Mercedes Bratoš, Jovica Drobnjak, Andreja Hojnik Fišić, Ana Guberina, Irena Gayatri Horvat, Marijan Jakubin, Petar Koši, Dijana Nazor Čorda, Ivana Ožetski, Ivica Petraš, Petar Popijač, Deša Popović, Krunislav Stojanovski i Nada Žiljak.


"Izložbu smatramo od iznimne važnosti za naš Zagreb i za hrvatsku kulturu i baštinu, a nama je iznimna privilegija, no i obveza izlagati u crkvi Sv. Franje Ksaverskog iz 18.st., zaštićenom spomeniku kulture, koji će se, iako veoma oštećen, zajedno sa svim našim razrušenim domovima, javnim zgradama i spomenicima, izdići iz vlastite ruševine i zasjati u novom sjaju. Poput feniksa", kaže organizatorica izložbe i njena kustosica Sanda Stanačev Bajzek.


Crkva je teško oštećena u potresu, u međuvremenu privremeno učvršćena skelama iznutra.




Vezane vijesti
Ažurirano: 8.4.2024. 13:14:59

Create Account