Odijelo ne čini čovjeka - prikaz rimskog tkanja na Kuzelinu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.9.2020. 8:46:12
Početak: 20.09.2020. 17:00
Odijelo ne čini čovjeka - prikaz rimskog tkanja na Kuzelinu

Foto: Muzej Prigorja

Od mnogih radionica ove će nedjelje na Kuzelinu biti prikazana i tehnika rimskog tkanja, a posjetitelji će se moći i sami u tome okušati. 





Nekoliko crtica o toj tematici napisala je Irena Vidošević iz Muzeja Prigorja.


HABITVS NON FACIT MONACHVM (odijelo ne čini čovjeka)

Stanovnici Kuzelina u rimsko doba, s obzirom na karakter naselja, zasigurno nisu njegovali osobiti modni stil kao oni u gradovima, za koje je odjeća bila jedan od važnijih statusnih simbola. Možda nisu nosili bogato nabrane toge, ali su svoje jednostavne tunike i ogrtače barem djelomično proizvodili na licu mjesta. Naime, između ostalih arheoloških nalaza iz rimskog vremena, na Kuzelinu su pronađeni i predmeti koji se povezuju s izradom tkanina. Radi se o glinenim utezima, kolutima i pršljenovima koji su služili za otežavanje i napinjanje niti prilikom tkanja. Naprave za tkanje – tkalački stanovi, bili su izrađeni od drveta i njihovi dijelovi nisu se sačuvali, no poznato je kako su izgledali. 


Tehnika tkanja na tzv. vertikalnom tkalačkom stanu s utezima poznata još od prapovijesti, koristili su je i Grci i Rimljani a u nekim ruralnim dijelovima sjeverne Europe sačuvala se i do 20. stoljeća. Drvena vertikalna konstrukcija, blago nakošena, mogla se jednostavno nasloniti na zid kuće.  Na nju su se postavljale okomite niti prediva, otežane glinenim utezima kako bi bile napete, i to je činilo osnovu tkanja. Naizmjeničnim pomicanjem svake druge niti osnove naprijed – natrag, uz pomoć poprečnog štapa na koji su niti privezane, i provlačenjem poprečnih niti lijevo – desno kroz prolaz između niti osnove dobivao se preplet i tako je red po red nastajala tkanina. 


Na Kuzelinu je osim glinenih utega pronađen i veći broj igala za šivanje, što nam, uz brojne druge pronađene alate, govori o raznovrsnim svakodnevnim aktivnostima njegovih stanovnika.


Vidimo se u nedjelju na Kuzelinu!



Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account