Odijelo ne čini čovjeka - prikaz rimskog tkanja na Kuzelinu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.9.2020. 8:46:12
Početak: 20.09.2020. 17:00
Odijelo ne čini čovjeka - prikaz rimskog tkanja na Kuzelinu

Foto: Muzej Prigorja

Od mnogih radionica ove će nedjelje na Kuzelinu biti prikazana i tehnika rimskog tkanja, a posjetitelji će se moći i sami u tome okušati. 

Nekoliko crtica o toj tematici napisala je Irena Vidošević iz Muzeja Prigorja.


HABITVS NON FACIT MONACHVM (odijelo ne čini čovjeka)

Stanovnici Kuzelina u rimsko doba, s obzirom na karakter naselja, zasigurno nisu njegovali osobiti modni stil kao oni u gradovima, za koje je odjeća bila jedan od važnijih statusnih simbola. Možda nisu nosili bogato nabrane toge, ali su svoje jednostavne tunike i ogrtače barem djelomično proizvodili na licu mjesta. Naime, između ostalih arheoloških nalaza iz rimskog vremena, na Kuzelinu su pronađeni i predmeti koji se povezuju s izradom tkanina. Radi se o glinenim utezima, kolutima i pršljenovima koji su služili za otežavanje i napinjanje niti prilikom tkanja. Naprave za tkanje – tkalački stanovi, bili su izrađeni od drveta i njihovi dijelovi nisu se sačuvali, no poznato je kako su izgledali. 


Tehnika tkanja na tzv. vertikalnom tkalačkom stanu s utezima poznata još od prapovijesti, koristili su je i Grci i Rimljani a u nekim ruralnim dijelovima sjeverne Europe sačuvala se i do 20. stoljeća. Drvena vertikalna konstrukcija, blago nakošena, mogla se jednostavno nasloniti na zid kuće.  Na nju su se postavljale okomite niti prediva, otežane glinenim utezima kako bi bile napete, i to je činilo osnovu tkanja. Naizmjeničnim pomicanjem svake druge niti osnove naprijed – natrag, uz pomoć poprečnog štapa na koji su niti privezane, i provlačenjem poprečnih niti lijevo – desno kroz prolaz između niti osnove dobivao se preplet i tako je red po red nastajala tkanina. 


Na Kuzelinu je osim glinenih utega pronađen i veći broj igala za šivanje, što nam, uz brojne druge pronađene alate, govori o raznovrsnim svakodnevnim aktivnostima njegovih stanovnika.


Vidimo se u nedjelju na Kuzelinu!Vezane vijesti
Ažurirano: 9.4.2021. 10:52:59

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account