U Knjižnici Dubec izložba fotografija i putopisno predavanje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.11.2019. 11:49:36
Početak: 18.11.2019. 17:30
U Knjižnici Dubec izložba fotografija i putopisno predavanje

Foto: CCI

U Knjižnici Dubec postavljena je izložba forografija "Kao nekad u podne", a u ponedjeljak će biti održano putopisno predavanje Bejrut, još neispričana priča.



Izložba fotografija: „Kao nekad popodne“ postavljena je u petak u prostoru Knjižnice Dubec i može se razgledati do 16. prosinca.


Centar za civilne inicijative (CCI) nas putujućom izložbom „Kao nekad popodne“ vraća unatrag nešto više od 50 godina i podsjeća na neka druga vremena u Zagrebu. Njome se žele prizvati sjećanja naših sugrađanki i sugrađana na niz omiljenih odredišta na kojima su provodili svoje slobodno vrijeme poput Maksimirskog jezera, Medvednice i Sljemena te šetnji gradom, uz zgradu Hrvatskog narodnog  kazališta, Državnog arhiva, Ribnjaka i „Cvjetnog“ trga.


Zahvaljujući obiteljima Nikšić i Goll koje su sve ove godine čuvale i pomno arhivirale fotografije svojih obiteljskih popodneva i izleta, danas možemo doživjeti trenutke prijateljskih druženja i obiteljskih okupljanja na omiljenim im odredištima.


U nastojanju da izložbu pogleda što veći broj prolaznika i sudionika, nazvana je putujućom jer će gostovati u javnim vanjskim i unutarnjim prostorima knjižnica, galerija, domova umirovljenika, mjesnih odbora i gradskih četvrti. 


Izložbu je Centar za civilne inicijative pripremio uz financijsku podršku Zaklada Zajednički put i Slagalica, u sklopu provedbe projekta „Pune ruke posla“, kao odgovor na javni poziv za prijavu projektnih prijedloga pod nazivom „Superseniori“. Od 2016. godine CCI pokreće program …i dalje aktivni, kojim organizira aktivnosti za osobe treće životne dobi u Zagrebu, Bjelovaru i Karlovcu. Uz pomoć i suradnju udruga umirovljenika i njihovih sekcija i klubova, CCI organizira razna edukativna i kreativna druženja za osobe iznad 60 godina starosti. 



Bejrut, još neispričana priča, naziv je putopisnog predavanja koje će biti održano u ponedjeljak, 18. studenog s početkom u 17,30 u prostoru knjižnice. Predavač je Damir Vijnovac.


"Divan je grad, taj Bejrut. Sad, s malim vremenskim i velikim kilometarskim odmakom, čini mi se nekako romantičnim, što možda nisam osjetio za vrijeme boravka između njegovih nebodera i valova Sredozemnog mora. Žal za prošlim vremenom ili prilikama da vidim i doživim još nešto? Mislim da ne.


Kao i u svemu drugom, pogled s distance daje širu sliku, ali tu je i vrijeme da izbriše manje lijepe ili manje važne stvari. U sjećanje ostaju utisnute samo slike jarkih boja, jasni zapisi, osmijesi dragih ljudi, prolaznika, novih poznanika ili prijatelja za cijeli život. Bogatstvo različitosti i ispreplitanje sudbina prate svako putovanje, samo što dane u Libanonu pamtim drugačije od dana provedenih na nekom drugom putu ili, na primjer, kod kuće. Živio sam punim plućima i putovao svakom cestom… iskoristivši svaki dan najbolje kako sam znao. Kad do dva u noći nisam mogao zaspati, to nije bilo zbog lošeg kreveta ili buke aviona koji lete stotinu metara iznad mene. Bilo je to zbog siline dojmova proteklog dana što su se još uvijek u ludom vrtlogu ganjali mojom glavom. Tijelo je bilo umorno, no doživljene slike još su sustizale jedna drugu u utrci za najljepšim bojama, kadrovima, zvucima i mirisima.


Kilometri bejrutskog asfalta što sam ih propješačio ‘reebokicama’ s Intersportovog sniženja zbrojati se mogu u nekoliko maratona. Ceste su mi upisane u genetskom kodu i putovanje je prirodno stanje mog tijela i duha. Drugačije ne bi valjalo."

Damir Vujnovac za Fama news



Vezane vijesti
Ažurirano: 13.3.2024. 13:22:59

Create Account