Zakaj Prigorci voziju ladice?, muzejska izložba u SŠ Jelkovec

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.3.2020. 18:29:48
Početak: 09.03.2020. 13:30
Zakaj Prigorci voziju ladice?, muzejska izložba u SŠ Jelkovec

Foto: Muzej Prigorja

Izložba "Zakaj Prigorci voziju ladice?" prikazuje tradicionalnu prigorsku svadbu sa nekadašnjim običajima i ritualima, a kroz izložbu se provlači i usporedba s današnjom svadbom.



Izložba je nastala 2017. godine u suradnji Muzeja Prigorja i Javne ustanove Park Prirode Medvednica te ju je na Medvedgradu, gdje je bila prvotno postavljena, vidjelo gotovo 15 tisuća posjetitelja.


Autorica izložbe Eva Hursa, mlada povjesničarka i kroatologinja, uz mentorstvo kustosice Muzeja Prigorja Jagode Vondraček Mesar, prikazala je tradicionalne svadbene običaje i rituale u Sesvetskom prigorju te ih usporedila s današnjima. Društvene promjene koje su se dogodile tijekom posljednjih stotinjak godina uvelike su utjecale na položaj žene u zajednici, a glavna nit vodilja izložbe je simpatičan "dijalog" dviju budućih sneha – tradicionalne i suvremene. Tekstovi na panoima ilustrirani su slikovnim i grafičkim prilozima, a fotografije iz muzejske dokumentacije pružaju uvid i u muzejski fundus Muzeja Prigorja.


Današnjim srednjoškolcima mnoge su pojave iz prošlih vremena nezamislive, a ova izložba prilika je da razmisle o slobodama koje danas uživaju, za razliku od njihovih nekadašnjih vršnjaka.


Izložbu se može razgledati u predvorju Srednje škole Jelkovec, Ul. Vladimira Stahuljaka 1, 10360 Sesvete do 31. ožujka 2020.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.4.2024. 13:14:59

Create Account