Broj novooboljelih počeo padati, sada smo ispod stotke, no i nadalje #ostanimoodgovorni

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.7.2020. 14:20:03
Broj novooboljelih počeo padati, sada smo ispod stotke, no i nadalje #ostanimoodgovorni

Foto: Hina

U protekla 24 sata zabilježen 81 novi slučaj zaraze koronavirusom, broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 1032, 139 osoba su na bolničkom liječenju, a devet ih je na respiratoru, objavio je Stožer.




Od početka epidemije preminulo je 128 osoba, od kojih osam u zadnjih tjedan dana. 


Najviše novooboljelih u posljednja 24 sata je  Vukovarsko srijemskoj županiji 35, Gradu Zagrebu 26 i Splitsko dalmatinskoj županiji 13. Ostali imaju pojedinačne slučajeve odnosno nemaju novooboljelih.


Ministar Beroš istaknuo je da su poznata žarišta oko noćnih klubova u Zagrebu te samostana u Đakovu stavljena pod kontrolu, te je broj novooboljelih s tih područja u padu.


Pod kontrolom su i manja grupiranja u Sisačko-moslavačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji, no još uvijek je aktivno žarište u Ivankovu u Vukovarsko-srijemskoj županiji.


Ostale županije kontinentalne Hrvatske uglavnom su mirne, bez većih grupiranja. U primorskim županijama primijećeno je nekoliko manjih grupiranja, međutim 54,3 posto današnjiih pozitivnih na testiranju su iz samoizolacije, što znači da se te osobe aktivno nadzire.


U proteklih tjedan dana u tri navrata Hrvatska je imala troznamenkasti broj novozaraženih, no trenutno većina oboljelih ima blažu kliničku sliku bolesti, rekao je ministar.


"Iako je epidemiološka situacija pod kontrolom, ne smijemo biti zadovoljni jer smo pokazali da možemo bolje, stoga pozivam građane na pridržavanje jednostavnih mjera kako bi od zaraze zaštitili sebe i druge. Ostanimo solidarni i odgovorni i dalje", poručio je Beroš.


U Zagrebu danas 26 novooboljelih


U Zagrebu je tijekom jučerašnjeg dana dijagnosticirano 26 novooboljelih osoba od koronavirusa,  izvijestio je u petak Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.


Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar rekao je da su jučer obavili 359 testiranja te da je 26 osoba pozitivnih na koronavirus.


Istaknuo je da je od 26 novooboljelih osoba, za njih 12 utvrđeno da se radi o kontaktima ranije oboljelih osoba, devet novooboljelih imaju nejasnu epidemiološku anamnezu, jedan je mogući kontakt s oboljelom osobom iz inozemstva, a četiri osobe su još uvijek u obradi.


Napomenuo je da su pozitivni na Covid-19 koji sada dolaze više-manje svi od prošlog vikenda.    


Na karti ispod prikazani su brojevi aktivnih slučajeva oboljelih od Covida 19 po županijama i u susjednim državama.




(Hina) 


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.9.2022. 9:29:33

Create Account