Danas 199 novih slučajeva, trenutno najviše ikad aktivnih slučajeva, Grad Zagreb 32 novooboljela

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.8.2020. 14:22:20
Danas 199 novih slučajeva, trenutno najviše ikad aktivnih slučajeva, Grad Zagreb 32 novooboljela

Foto: Pixabay

Nova 32 slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su u Zagrebu u protekla 24 sata, mahom povratnika s godišnjih odmora, izvijestio je u utorak zagrebački Stožer civilne zaštite koji je pozvao građane na strpljenje uslijed pojačanog pritiska na epidemiološku službu.



"U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar imali smo najveći broj do sad provedenih testiranja. Tijekom jučerašnjeg dana testirane su 593 osobe. 32 nova slučaja zabilježena su u gradu Zagrebu i zbog toga za 103 osobe izrečene su mjere samoizolacije", rekla je na konferenciji za novinare zamjenica ravnatelja Zavoda Sandra Šikić.


Ukupno je sada u Zagrebu 417 aktivnih slučajeva, te 878 aktivnih samoizolacija.


Od 32 nova slučaja i dalje je najveći broj povezan s izloženosti na godišnjem odmoru prilikom izlazaka. Iz te je skupine 14 novozaraženih osoba, za 17 je ustanovljeno da su kontakt s prethodno oboljelim osobama, za pet je nejasna epidemiološka anamneza, za četiri su epidemiološki izvidi, odnosno obrada još u tijeku, i dva slučaja su importirana iz Bosne i Hercegovine.


Šikić se osvrnula na pojačan pritisak na Nastavni zavod za provedbu testiranja tijekom posljednjih dana, napomenuvši kako je samo tijekom jučerašnjeg dana uzet bris kod 528 osoba te je zaprimljeno 768 uzoraka u laboratorij.


"To su zaista jako velike brojke i stoga molim građane za strpljenje. Vjerujte da dajemo maksimum od sebe da bi se to sve skupa odradilo u najkraćem mogućem roku i da će nalazi biti u tijeku 48 sati", rekla je Šikić.


Kako bi se rasteretio zdravstveni sustav, pozvala je građane da se uz uputnicu liječnika obiteljske medicine u što većem broju obrate na tri dodatne lokacije provođenja testiranja za covid-19: u covid-ambulante Dom zdravlja istok u Grižanskoj ulici, Dom zdravlja Centar u Sigetu na Aveniji Većeslava Holjevca, te Dom zdravlja Zapad u Prilazu baruna Filipovića.


U Hrvatskoj 199 novih slučajeva


U protekla 24 sata zabilježeno je 199 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1.371 što je najviše aktivnih slučajeva od početka epidemije. Među njima je 120 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 11 pacijenata. 


Najviše novooboljelih  Splitsko-dalmatinska županija 39, slijedi ima Zagreb, 32, slijedi Zagreb s 32, Zagrebačka županija 11, Bordosko-posavska 10 itd, a gotovo sve županije imaju danas novooboljele.


Karta pokazuje broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj po županijama, te broj aktivnih slučajeva u susjednim zemljama.


(Hina) 


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.9.2022. 9:29:33

Create Account