Danas najgori dan od početka epidemije, najviše zaraženih, predvodi Grad Zagreb, na snazi nove mjere

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.7.2020. 14:39:49
Danas najgori dan od početka epidemije, najviše zaraženih, predvodi Grad Zagreb, na snazi nove mjere

Foto: Pixabay

Nacionalni stožer Civilne zaštite je putem priopćenja izvijestio da je u protekla 24 sata čak 116 osoba oboljelo od COVID-a 19, a dvije su osobe preminule, te su zbog toga donijete nove strože mjere. 
U protekla 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1038

Među njima su 104 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 4 pacijenta.  Dvije osobe su preminule.

 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3532 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 117 preminulo, a 2377 se oporavilo.  U samoizolaciji je trenutno 4608 osoba.

 

Do danas je ukupno testirano 91 486 osoba, od toga 1722 u posljednja 24 sata.


Zagreb ponovo vodi s brojem novooboljelih

U Zagrebu je 35 novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je u petak Stožer Civilne zaštite Grada Zagreba.   

"U Zagrebu je pozitivnih 35 osoba i 113 osoba je dobilo mjeru samoizolacije. Od tih 35 novopozitivnih - 22 osobe su kontakti sa prethodno oboljelim osobama, odnosno uglavnom iz samoizolacije i za 13 slučajeva još uvijek zapravo ne znamo izvor zaraze, odnosno nejasna je epidemiološka anamneza", izjavila je Šikić.


Istaknula je da je u Zagrebu ukupno 357 Covid pozitivnih osoba i da 1052 osobe imaju mjeru samoizolacije.


Stožer je donio nove protuepidemijske mjere


Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.


Navedenom Odlukom se uvode nužne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba. Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest. 

Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.


Na karti su ispisani brojevi aktivnih slučajeva COVID-a 19 po županijama i susjednim zemljama


 


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.8.2020. 12:47:18

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account