Epidemiološka situacija drastično je narušena, pooštravaju se mjere

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.6.2020. 14:45:50
Epidemiološka situacija drastično je narušena, pooštravaju se mjere

Foto: HINA POOL/ PIXSELL/ Davorin Višnjić

Prerano popuštanje protuepidemijskih mjera i prerano potpuno opuštanje stanovništva može nas dovesti na početak epidemije koja još traje i na uvođenje nekih poznatih nam mjera.



Kako bismo to izbjegli moramo se podsjetiti najosnovnijih protuepidemijskih mjera, a to je fizička distanca i nošenje maski u zatvorenim prostoruma u kojima se istovremeno nalazi veći broj ljudi, odnosno tamo gdje se ne može u svakom trenutku održavati potrebna distanca, te često pranje i dezinfekcija ruku. A to nije baš tako teško, stoga bilo bi uputno ponovo se ponašati odgovorno.

To je i sukus današnje konferencije za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite koji je objavio najnovije podatke o stanju s epodemijom u našoj zemlji, te o protuepidemijskim mjerama koje se polako ponovo uvode.


Hrvatska u zadnja 24 sata bilježi 18 novih koronavirusom zaraženih osoba, jednu manje nego jučer, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Na današnji dan ukupan broj oboljelih je 2317. Trenutno aktivno oboljelih je 71. U proteklih 24 sata imamo 18 novooboljelih, što znači jednu osobu manje nego jučer”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

U Gradu Zagrebu je deset novooboljelih, u Osječko-baranjskoj županiji pet te po jedna u Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Beroš je rekao i kako nema teže oboljelih, a broj hospitaliziranih je devet. Na respiratoru nije nitko, a testirano je ukupno 276 osoba. Također nema novopreminulih od COVID-a 19.

Ministar zdravstva rekao je i kako od zadnjeg značajnijeg porasta oboljelih do danas imamo 55 novooboljelih, među kojima je 20 direktno importiranih, a njihovih kontakata 35.

Također, za devet oboljelih nemaju povezanost s bilo kakvim putovanjima.

Beroš je rekao i da u Stožeru znaju kako društveni i gospodarski život mora ići dalje, te će i na dalje pratiti epidemiološku situaciju te donositi potrebne mjere kako bi zdravstvena situacija bila stabilna i zadovoljavajuća.

Strože mjere uvode se selektivno za ova područja u kojima je narušena dobra epidemiološka situacija.

Zabranjuju se posjeti korisnicima domova i izlazak korisnika iz domova u Zagrebačkoj županiji, Zagrebu, Osijeku i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ukidaju se posjete bolesnicima u Osijeku, Splitu i Zagrebu. Uvodi se testiranje zdrvstvenih radnika koji se vraćaju iz zemalja u kojima je lošija zdravstvena situacija.

"U ustanovama se nalaže obvezno nošenje maske za sve zdravstvene djelatnike. Selektivno, u županijama s većim brojem slučajeva ukidaju se posjeti bolesnicima u KBC-u Osijek, KBC-u Split i bolnicama u Zagrebu. Uvodi se testiranje onih zdravstvenih radnika koji se vraćaju iz zemalja gdje je lošija epidemiološka situacija, a preporuča im se da ne odlaze u zemlje gdje je loša epidemiološka situacija osim u slučaju prijeke potrebe. Esencijalno je da lokalni stožeri prate situaciju na svom terenu, da epidemiolozi prate situaciju, izrađuju analize. Mora se reagirati selektivno, nekad će u nekoj županiji neke mjere biti na snazi, a negdje neće", rekla je epidemiologinja Marija Bubaš koja zamjenjuje Hrvoja Capaka, ravnatelja HZJZ-a koji se nalazi u samoizolaciji, te je "dobrog zdravstvenog stanja bez simptoma zaraze", kao je rekao ministar zdravstva Vili Beroš.


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.9.2022. 9:29:33

Create Account