I dalje raste broj novooboljelih, dva su nova žarišta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.7.2020. 14:51:25
I dalje raste broj novooboljelih, dva su nova žarišta

Foto: Hina

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove podatke o kretanju epidemije.




U protekla 24 sata 78 je novih slučajeva  oboljelih od Covida 19, pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 749. 130 osoba je na bolničkom liječenju, sa šest pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1448 osoba. 


Pojavila su se dva nova žarišta. Tako u Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirana čak 31 novooboljela osoba. Posljedica je to svadbe u Našicama. Našice pripadaju Osječko-baranjskoj županiji koja je uspjela staviti epidemiološku sliku pod kontrolu i gdje vrijede klasična pravila za privatna okupljanja kojih se organizatori očito nisu držali. Ova svadba je bila iz Vukovarsko-srijemske županije, no kako je tamošnji stožer u nastojanju stavljanja epidemije pod kontrolu ograničio broj uzvanika na svadbama samo na najužu rodbinu, organizatori su svadbu održali u najbližem im gradu susjedne županije, u Našicama. Očito da nije bilo nikakvih epidemioloških pridržavanja. 


I drugo žarište koje za sad ima nešto manje oboljelih, ali će ih sigurno biti još podosta, jest Splitsko-dalmatinska županija, gdje je po srijedi također bila jedna svadba u blizini Sinja. U toj je županiji danas 17 novooboljelih. 

Dvoznamenkasti broj novooboljelih danas ima još i Grad Zagreb, 13.


Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježena 5.071 osoba zaražena novim koronavirusom, od čega 78 u protekla 24 sata.

 

4.178 osoba se oporavilo, a dosad su preminule 144 osobe. 

 

Do sada su ukupno testirane 117.170 osobe, od toga 1.448 u protekla 24 sata.


"Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana", izjavio je danas ministar Vili Beroš.


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.9.2022. 9:29:33

Create Account