Međunarodna pomoć Libanonu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.8.2020. 9:21:18
Međunarodna pomoć Libanonu

Foto: Ravnateljstvo Civilne zaštite

Hrvatska se pridružila brojnim stranim državama i međunarodnim organizacijama u iskazu solidarnosti s libanonskim narodom i građanima Bejruta nakon nesreće koja ih je pogodila uslijed razorne eksplozije.


                    

Nakon katastrofalne razorne eksplozije u Bejrutu u kojoj je poginulo više od 150 ljudi, 5.000 je ozlijeđeno, a zgrade i ceste su teško oštećene, a 300.000 građana ostalo bez svojih domova, nacionalne vlasti proglasile su dvotjedno izvanredno stanje. 


Posebnu poteškoću sada predstavlja, osim privremenog smještaja stanovništva kojem su uništeni stambeni prostori, opskrba hranom i vodom s obzirom na to da je uništena luka iz koje se obavlja opskrba odnosno uvoz životno neophodnih namirnica. Osim toga, u eksploziji je uništena polovica medicinskih skladišta za borbu protiv bolesti COVID-19 i podršku sirijskim izbjeglicama.


Kao izraz solidarnosti, Vlada Republike Hrvatske je na temelju iskazanih potreba i prioriteta koje je Libanonska Republika dostavila putem mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu, te koje je iskazala i u bilateralnim konzultacijama, Libanonu pružiti humanitarnu pomoć u ukupnoj protuvrijednosti od 120.000,00 EUR, i to 100.000,00 EUR u obliku financijske pomoći, uplatom sredstava putem međunarodne organizacije, a 20.000,00 EUR u obliku zaštitne i medicinske opreme putem mehanizma Unije za civilnu zaštitu (Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije).


Zaštitna oprema koja se osigurava su osobna zaštitna sredstva s kemijskom zaštitom 5. i 6. stupnja iz raspoloživih zaliha Ministarstva unutarnjih poslova – Ravnateljstva civilne zaštite.


Transport humanitarne pomoći do međunarodnog aerodroma Beč u Republici Austriji uputilo je u utorak, 11. kolovoza Ravnateljstvo civilne zaštite, a u Libanon će biti prevezena avionom zajedno s humanitarnom pomoći Republike Austrije.


Vezane vijesti
Ažurirano: 18.3.2024. 13:36:24

Create Account