MUP započeo vježbu identifikacije žrtava masovnih nesreća

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.12.2017. 20:22:30
MUP započeo vježbu identifikacije žrtava masovnih nesreća

Foto: Hina/MUP

Multidisciplinarna vježba identifikacije žrtava masovnih nesreća započela je u ponedjeljak na zagrebačkoj Policijskoj akademiji čime se planira ojačati kapacitete Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ za postizanje brze i točne identifikacije osoba te omogućiti suradnju više institucija u koordiniranom odgovoru na neočekivanu katastrofu.


Riječ je o završnoj vježbi u sklopu EU Twinning projekta „Identifikacija žrtava masovnih nesreća i terorizma“ hrvatskog MUP-a i partnera Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.


Prvog dana vježbe simulirano je mjesto teške prometne nesreće u kojoj su sudjelovala dva autobusa s inozemnim turistima, cisterna s gorivom te putnici na autobusnoj stanici.


Uz pripadnike MUP-a u vježbu su uključena i ostala tijela u slučaju masovne katastrofe, kao što su Ministarstvo obrane, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, Stomatološki fakultet u Zagrebu, Hrvatski crveni križ, Hitna medicinska pomoć i Javna vatrogasna postrojba koji su koordinirano provodili osiguranje mjesta događaja, zbrinjavanje stradalih i druge radnje koje se provode u takvim situacijama


Glavni dio vježbe koja će završiti 8. prosinca biti će usmjeren na prikupljanje podataka o nestalim osobama i osobama s mjesta događaja kako bi se utvrdio identitet smrtno stradalih.


Istražitelji i ostali policijski službenici, vještaci za biološka vještačenja i daktiloskopiju, djelatnici sudske medicine te forenzični stomatolozi zajednički će postupati u procesu identifikacije žrtava katastrofa sukladno INTERPOL-ovim standardima koji su dogovoreni na međunarodnoj razini.


INTERPOL-ove procedure dogovorene za DVI (Disaster Victim Identification) provode se diljem svijeta kada se dogodi nesreća s velikim brojem poginulih. Ti postupci primijenili bi se u slučaju takve nesreće u Hrvatskoj ili ako bi hrvatski državljani stradali u inozemstvu.


Integriranje DVI procedura u rad nadležnih hrvatskih institucija potrebno je kako bi se na učinkovit način moglo pružiti odgovor na masovne nesreće u skladu s međunarodnim standardima kao i primiti pomoć od drugih zemalja u takvim situacijama, izvijestio je MUP.  


Sukladno smjernicama INTERPOL-ovog Vodiča za identifikaciju žrtava katastrofe postupci identifikacije stradalih osoba provest će se jednom od primarnih metoda identifikacije (DNA, otisci prstiju i odontologija), a pozitivnu identifikaciju potvrdit će Odbor za identifikaciju sastavljen od neovisnih stručnjaka iz navedenog područja. 


EU Twinning projekt „Identifikacija žrtava masovnih nesreća i terorizma“ u okviru kojeg se provodi ova vježba, vrijedan je 600.000 eura, njegovo provođenje započelo je 15. siječnja 2017., a predviđeni završetak je 15. siječnja iduće godine.


(Hina)


Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account