Od danas kazne nenošenje ili krivo nošenje maske

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.12.2020. 11:44:02
Od danas kazne nenošenje ili krivo nošenje maske

Foto: Pixabay

Nakon što je Sabor RH jučer donio nove propise o zaštiti od epidemije, danas su na snagu stupile odredbe o kažnjavanju onih koji ne nose masku ili ju ne nose propisno, ali i kažnjavanje nedopuštenog okupljanja ili nepridržavanje protuepidemijskih mjera.



Za prekršaj fizičke osobe propisana je novčana kazna u iznosu od 500 kuna za nenošenje ili napravilo nošenje maske za lice ili medicinske maske. Podsjećamo, maska postavljena na lice mora prekrivati i nos i usta. Maska koja prekriva samo usta, ali ne i nos smatrat će se kao da je nema.


Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama Zakona.


Također, propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih Zakonom, odnosno ako ne poštuju zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuju zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja.


Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnike te fizičke osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna.


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.9.2022. 9:29:33

Create Account