Otvoreni Hrvatski dani sigurnosti 2019

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.10.2019. 21:31:24
Otvoreni Hrvatski dani sigurnosti 2019

Foto: PR organizatora

Novi oblici sigurnosti bili su u fokusu 13. Konferencije hrvatskih menadžera sigurnosti.



“Sigurnosna paradigma je promijenjena, trendovi pokazuju povećanu neizvjesnost tradicionalnih I netradicionalnih prijetnji. Stoga moramo razmišljati ‘out of box’ da bi Hrvatska ostala sigurna zemlja”, izjavio je Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade RH I ministar obrane u svom izlaganju Domovinska sigurnost – iskustva i perspektive. Tim je izlaganjem ministar Krstičević otvorio 13. Konferenciju Hrvatski dani sigurnosti, koja se od 23. do 25. listopada održava u Opatiji.


Krstičević je naglasio kako je prioritet nacionalnu sigurnosnu politiku učiniti što bližom društvu u cjelini, a u tome važnu ulogu ima nova Strategija domovinske sigurnosti. Njome je uspostavljen sustav sigurnosti koji u kriznim situacijama angažira sve snage koje mogu pomoći u njihovu rješavanju. Efikasnost takvog pristupa već se dokazala u borbi protiv požara jer je povećano preventivno djelovanje I ubrzano vrijeme reakcije. Naveo je i primjer vježbi kibernetičke sigurnosti koje su rezultirale osnivanjem Zapovjedništva za kibernetički prostor, koje je u rangu zapovjednih grana hrvatske vojske.


Tijekom prvog tromjesečja 2020. godine bit će napravljen i priručnik za upravljanje u kriznim situacijama. Najavio je i osnivanje Nacionalnog kriznog situacijskog središta koje će koordinirati krizne stožere. Apelirao je i na veće participiranje pravnih osoba u rješavanju kriznih situacija.


Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede, u svom izlaganju “Kritična infrastruktura, sigurnost I razvoj” istaknuo je da je za infrastrukturne tvrtke ključno upravljanje sigurnosnim informacijama jer su izložene prijetnjama računalnih sabotaža, prijevara i drugim novim oblicima kriminala. Naglasio je da su proizvodnja struje na prvom, a njezina distribucija na trećem mjestu ključnih usluga za gospodarsku aktivnost u Hrvatskoj.


Na panelu “Gospodarstvo i sigurnost”, kojeg je moderirala novinarka Ana Raić Knežević, govorili su dr.sc. Dragan Kovačević, predsjednik Uprave JANAF-a, Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika i prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila, dekan VERN-a i predsjednik Znanstvenog savjeta HUMS-a. Cvrtila je naglasio kako je u umrežavanju svijeta nemoguće odvojiti državni i privatni sektor te da je u umreženom svijetu puno nepoznatih rizika. Kovačević je govorio o ekonomiji sigurnosti jer o njoj ovise prihodi svih razvijenih zemalja te naveo primjer Švicarske koja na depozite obračunava negativne kamate, no ipak svi i dalje ulažu svoj novac u toj zemlji jer je sigurna. I Hrvatska danas gotovo jednu trećinu BDP-a ostvaruje od turizma koji je razvijen jer imamo imidž sigurne zemlje. Marinko Došen je važnost sigurnosti ilustrirao primjerom AD Plastika, koji je prije dvije godine razmatrao mogućnost proširenja poslovanja u Iranu, ali su od toga odustali upravo zbog sigurnosti.


Doc.dr.sc. Robert Kopal sa Visokog učilišta Efectus govorio je o važnosti predviđanja događaja da bi se bolje upravljalo rizicima. Zato je jako važno upravo predviđati događaje koji se nisu dogodili, bez obzira što trenutna situacija ne pokazuje vjerojatnost da bi se mogli dogoditi. To su vještine i znanja kojima se službe eksperti sigurnosti, a koji su im osnovni alat za donošenje odluka.


Konferenciju su pozdravnim izlaganjima otvorili Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, Holger Halbach, voditelj ureda Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju te Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.7.2023. 16:12:57

Create Account