SDP traži zakon za očuvanje radnih mjesta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.4.2020. 13:27:30
SDP traži zakon za očuvanje radnih mjesta

Foto: Screenshot Youtube

 SDP upućuje u saborsku proceduru nove prijedloge zakona za očuvanje radnih mjesta i potporu radnom zakonodavstvu. Ovim prijedlozima se želi omogućiti skraćeno radno vrijeme uz isplatu pune plaće radnicima, transparentnost i sprječavanje zlouporabe u isplati odobrenih potpora od 4000 kuna te onemogućavanje isplate dobiti, nagrada, bonusa i stimulacija poslodavcima koji koriste potpore za očuvanje radnih mjesta.


Priopćenje:


„Šaljemo u zakonsku proceduru prijedlog Zakona o skraćenom radnom vremenu kojim želimo u uvjetima krize omogućiti poslodavcu da ukoliko ima manji opseg posla, smanji radno vrijeme, no ne i broj radnika, kao ni plaću radnika. Dakle, radnici dobivaju istu plaću, a razliku do plaće za puno radno vrijeme poslodavac će dobiti od države kroz europski program SURE, no najviše u visini minimalne plaće. Također, inzistiramo na transparentnosti kod dosad odobrenih potpora od 4000 kuna jer se ne smije događati da se potpore zloupotrebljavaju tako da poslodavac uzima potporu, a ne isplaćuje plaću radnicima. Treće, poslodavac koji koristi potporu ne smije isplaćivati dobit ili bilo kakve nagrade, bonuse ili stimulacije“ istaknuo je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.


„Osnovna ideja iza skraćivanja radnog vremena je da se u trenutku kad poslodavci imaju smanjene potrebe za radnicima omogući smanjenje broja sati radnika uz kompenzaciju dijela plaće od strane države kroz program SURE. Drugo, s obzirom da je velik broj mjera upućen na poslodavce, smatramo da je izuzetno važno vezati pomoć poslodavcima sa zadržavanjem radnika na radnom mjestu i nakon prestanka mjera. Sama ideja upumpavanja novca u gospodarstvo koje neće rezultirati poticanjem gospodarstva i spašavanjem radnih mjesta u neku ruku je čak i besmislena. Isto tako, važno je da se oni koji imaju problema s likvidnošću u realnom sektoru obvežu kako neće istovremeno koristiti Vladine mjere i isplaćivati dobit vlasnicima poduzeća. Zalažemo se za transparentnost u korištenju mjera kako bi se točno znalo koji poslovni subjekti koriste koje mjere i u kojem iznosu kako bi se osiguralo da novci koje Vlada ulaže u gospodarstvo dođu do radnika. Jako je važan koncept transparentnosti kroz listu poduzeća koji koriste pomoć, ali i kroz provjeru jesu li namijenjena sredstva uistinu korištena kako bi se isplatile plaće“ dodao je Josip Tica, predsjednik SDP-ovog Savjeta za gospodarstvo.


Podsjećamo, SDP je dosad u saborsku proceduru uputio dvadesetak prijedloga zakona koji još nisu stavljeni na glasovanje. Jedan od njih je i Prijedlog Zakona o moratoriju na kredite dužnika.

„Neprihvatljivo je da pojedine banke građanima nude odgodu uz plaćanje kamata i dodatne troškove tako da odgoda kredita košta građane više od pola mjesečne rate. Vlada se ne smije ponašati kao da ima povez na očima dok banke zarađuju na tuđoj nesreći“ rekao je Bernardić i pozvao predsjednika Hrvatskog sabora da ovaj tjedan na glasovanje stavi SDP-ov Prijedlog Zakona o moratoriju na kredite.


U javnosti se pojavila informacija kako liječnici i medicinske sestre na Rebru neće dobiti plaćene prekovremene sate. „Mi u SDP-u držimo da je to nedopustivo i upravo kroz naš prijedlog zakona omogućavamo da oni koji su na prvoj crti obrane od epidemije, poput liječnika i medicinskih sestara, dobiju stimulaciju, a ne neplaćanje zasluženog dohotka koji su stekli u ovim posebno teškim okolnostima“ istaknuo je Bernardić komentirajući tu informaciju.


Komentirajući eventualnu relaksaciju mjera, Bernardić je poručio: „Kao što smo bili prvi koji smo predlagali rigoroznije mjere od samog starta, danas smo prvi koji upozoravamo da nikakva relaksacija mjera ne dolazi u obzir. Volio bih vidjeti tog hrabrog političara koji će preuzeti na sebe odgovornost i predloži relaksaciju mjera, a koji će kasnije nositi na duši one ljude koji će, nažalost, zbog virusa preminuti. Volio bih vidjeti tu hrabrost“.


Komentirajući Uskršnju misu u Splitu i napad na novinarku, Bernardić je istaknuo: „Mi u SDP-u smatramo da je bilo potpuno neprimjereno služiti misu, ali i odobriti procesiju na Hvaru. Ako je Papa Franjo mogao služiti liturgiju u praznoj Bazilici, onda to pravilo može služiti i za sve ostale u cijelom svijetu, pa i u Hrvatskoj. Jednom kada napravite iznimku i odobrite nekima da mogu odstupati od pravila koja vrijede za sve druge, tada je to nešto što je jako loše i daje potpuno krivi primjer drugima. Dakle, jednima je dopušteno sve, a drugima nije dopušteno ništa. Pridružujemo se osudi tog neprimjerenog čina i nejednakog postupanja prema svim ostalim građanima Republike Hrvatske. Napad na novinarku je nedopustiv, to samo pokazuje da je klima u društvu loša prema svima onima koji žele istinu, pravovremeno izvještavanje i činjenice. Mi u SDP-u to nećemo tolerirati i na to nećemo šutjeti bez obzira koliko se to nekima u politici u ovom trenutku ne sviđalo“.



Vezane vijesti
Ažurirano: 8.3.2024. 17:17:24

Create Account