U Hrvatskoj 146 novih slučajeva koronavirusa, u Zagrebu 46

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.8.2020. 12:36:22
U Hrvatskoj 146 novih slučajeva koronavirusa, u Zagrebu 46

Foto: Screenshot

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 146 novih slučajeva koronavirusa, a dvije osobe su umrle, izvijestio je u ponedjeljak ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.


 


Beroš je podsjetio da je danas 189. dan od pojave Covida-19 u Hrvatskoj, a trenutno imamo ukupno 2650 aktivnih slučajeva.


Spremni u roku nekoliko dana povećati kapacitete za oboljele


"Broj pozitivnih osoba od 25. veljače je 10.270. Od početka epidemije testirano je 167.250 osoba, a u protekla 24 sata ukupno 1591 osoba.


Na bolničkom liječenju od jučer je 28 novih osoba. Na respiratoru je 14 osoba, u odnosu na jučer četiri nova bolesnika, rekao je Beroš.


Dosad se oporavilo 7434 osoba, a u protekla 24 sata iz bolnica je otpušteno pet osoba. 


Najviše novozaraženih ima Grad Zagreb 46, Split ima 31, Zadar 22, Primorsko-goranska županija 14, a ostale županije bilježe pojedinačne slučajeve ili nemaju novozaraženih.


Ministar Beroš upitan o ponovnom aktiviranju respiracijskog centra u KB-u Dubrava, Beroš je rekao kako sve zdravstvene ustanove dio kapaciteta drže pripravnim za pozitivne osobe.


"Iz dana u dan pratimo situaciju. U ovom trenutku nismo još razmišljali o splitskim Križinama i zagrebačkoj Areni. Ako se broj poveća, mi smo spremni u roku nekoliko dana povećati kapacitete", istaknuo je.


Beroš je prošlog tjedna razgovarao s predstavnicima Hrvatskog epidemiološkog društva o njihovim prijedlozima za rasterećenje epidemiologa i unaprjeđenje rada na suzbijanju zaraze. Najavio je da će Ministarstvo zdravstva svoj prijedlog iznijeti za desetak dana. 


Ukida se odluka o zabrani rada teretana


Stožer je najavio da će od sada konferencije za novinare održavati u 9.30 sati, a voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović objasnio je da je u jutarnjim satima najtočniji omjer zaraženih koje objavljuju lokalni stožer i podataka koji su upisani u nacionalnu platformu. 


Najavio je da Nacionalni stožer, na prijedlog stožera Splitsko-dalmatinske županije, ukida odluku o zabrani rada tamošnjih teretana, pa će one moći ponovno raditi uz primjenu epidemioloških mjera.


Nacionalni stožer će lokalnim stožerima uputiti dopis u kojem će im opisati proceduru postupanja u slučaju privremenog zatvaranja neke aktivnosti zbog zaraze, kako bi se provela dezinfekcija i testiranje zaposlenih te što prije normalno nastavilo s radom. 


Božinović je također izvijestio da je produžena zabrana prelaska graničnih prijelaza za sve državljane trećih zemalja do 15. rujna.


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je da nema novih kriterija za samoizolaciju.


"Mi smo 21. kolovoza objavili kriterije za testiranje, tko će se testirati i tko će se samoizolirati. Događa se da svi odu u samoizolaciju, iako su neki u zatvorenom prostoru bili udaljeni više metara i imali maske. Detaljnom anamnezom trebamo bolje procijeniti rizik i odrediti tko treba u samoizolaciju", kazao je.


Od utorka ponovno pozivi na broj 113


Capak je najavio da će od utorka ponovno biti aktiviran telefonski broj 113 na koji će građani zvati u slučaju sumnje na koronavirus, umjesto brojeva epidemološke službe. 


"Brojevi telefona su objavljivani na televiziji jer su se ljudi javljali da ne mogu dobiti epidemiologe kad su im potrebni. Na taj način se htjelo pomoći ljudima, brojevi će biti uklonjeni jer će sada opet biti u upotrebi broj 113", pojasnio je Capak.


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je da se broj hospitaliziranih osoba povećava s povećanjem broja infekcija.


U toj je klinici jutros je bilo 65 hospitaliziranih pacijenata prosječne dobi 45 godina, petero je na respiratoru dok većina ostalih ima upale pluća, a stanje im je stabilno.


(Hina) 


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.9.2022. 9:29:33

Create Account