„Zelene staze Dunava i Drave“

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 28.9.2020. 8:53:56
„Zelene staze Dunava i Drave“

Foto: PR

Na studijskom putovanju bilo je deset predstavnika turoperatorskih agencija i deset predstavnika medija koji su posjetili općinu Erdut i grad Belišće. U četverodnevnom putovanju  u sklopu EU projekta „Zelene staze Dunava i Drave“ posjećeno je  devetnaest lokacija koje su obuhvaćene projektom.Počelo je u  Erdutu i u Dalju. Posjet tradicijskoj etno kući u naselju Bijelo Brdo u Erdutu koja predočava  način života slavonskog seljaka u 19. i na početku 20. stoljeća, pravoslavnoj crkvi Sv. Dimitrija, Patrijaršijskom dvoru, Kulturno-znanstvenom centru Milutin Milanković, dvoracu Adamović-Čeh, manastiru Uspenja presvete Bogorodice, Svetištu Gospe od utočišta u Aljmašu i  Vinariji Erdutski vinogradi. 


 Drugog dana putovanja  eno-gastro uživanja. Išlo se u  vinarije Antunović, Magistra i Brzica i na ekološko-edukativnu stazu Porić u sklopu biatlona na području općine Erdut. Izgradnja te staze sufinancirana je sredstvima EU.    Okrijepa je bila na turističkom posjedu Stari Dud  i na kraju državno natjecanje u kuhanju Čobanca u Belišću. Na tom tradicionalnom događanju u sklopu Belišćanskih zlatnih jeseni sudjelovalo 30-tak majstora kotlića. Pobjedio je Damir Đakovac iz Lovačkog društva Vepar Belišće. Sudačku komisiju činili su profesori kulinarstva Jelica Černi, Vladmir Jelić i Stevo Bijelić.


Organiziran je i posjet muzeju  Belišće, palači Gutmann, gradskoj kavani u Belišću, novoizgrađenom hostelu Belišće , ekološko-edukativnoj staze Bistrinci i reviji narodnih nošnji.. Izgradnja hostela i staze Bistrinci također je sufinancirana  sredstvima EU u sklopu projekta „Zelene staze Dunava i Drave“.


Tijekom posljednjeg dana putovanja novinari i predstavnici turističkih agencija posjetili su novi hostel Belišće čija je izgradnja također sufinancirana sredstvima EU .


„Zelene staze Dunava i Drave“ projekt je sufinanciran iz poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Nositelj projekta je općina Erdut s partnerima gradom Belišćem, Javnom ustanovom Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije, Javnom ustanovom Županijskom razvojnom agencijom Osječko-baranjske županije, TZ općine Erdut, kajak kanu klubom Aljmaš i TZ grada Belišća. Svrha projekta vrijednog više od 17,2 milijuna kuna je stvoriti mogućnosti za turistički razvoj temeljen na prirodnoj baštini i razvijanju  svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti kroz promociju zaštićenog krajobraza Erdut, Regionalnog parka Mura-Drava i ekološke mreže Natura 2000.


Uređenjem ekološko-edukativne staze Porić povezuju  se  turistička odredišta u općini Erdut, Aljmaš te erdutska obala Dunava, te  se korištenjem prirodnih i kulturnih posebnosti stvaraju pretpostavke za razvoj posebnih vidova ponajprije održivog turizma.


Uređenjem ekološko-edukacijske staze Bistrinci povezuje se novootvoreni Centar za posjetitelje s hostelom sa suvenirnicom i prezentacijskom dvoranom i s kajak kanu klubom Belišće s vodenicom koja će biti na odmorištu Drave u Bistrincima.


Te dvije ekološko-edukacijske staze povezat će se Dunavom i Dravom, te predstavljaju integraciju odredišta prirodne baštine i poticaj za razvoj turizma kao gospodarske djelatnosti na projektnom području, te povezivanje svih relevantnih dionika lokalnog gospodarstva i održivog razvoja.


Povezivanjem ekološko-edukativne staze Porić i Bistrinci povezuju se  turistički  Erdut i Belišće i dvije velike rijeke Dunav i Drava.

Tako se projektom stvaraju pretpostavke za razvoj  aktivnog turizma kroz izgradnju pješačkih staza i drugih rekreativnih sadržaja koji omogućuju bavljenje grupnim i individualnim aktivnostima na otvorenom kao što su biciklizam, pješačenje, vožnja kajakom, kanuom, promatranje ptica, sportski ribolov i jahanje.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.9.2020. 21:54:03

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account