JOSIPA LISAC: “Ritam grada jedna je od najljepših pjesama napisanih Zagrebu. Čekala sam te nove generacije. Mladi me razumiju.”

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.6.2020. 13:46:08
JOSIPA LISAC: “Ritam grada jedna je od najljepših pjesama napisanih Zagrebu. Čekala sam te nove generacije. Mladi me razumiju.”

Foto: Izvan fokusa

Josipa Lisac jedinstvena je glazbenica, diva koja je zadužila hrvatsku glazbenu scenu. 


 

Od Dnevnika jedne ljubavi pa sve do posljednjeg singla koji je plasirala, pjesme Daleko, čuje se i osjeti njena originalnost. Od Bacha do rocka, Josipa objedinjuje sve najljepše od glazbe. Na ovogodišnjoj dodjeli Porina uručen joj je Porin za životno djelo, kao i Tomislavu Uhliku, dirigentu i skladatelju.


Ovaj tjedan Josipa Lisac gošća je emisije PopRock.hr u kojoj je napravila kratki presjek, koliko je to bilo moguće, cijelog svog dosadašnjeg rada, te zajedno s voditeljicom Tamarom Loos povukla paralelu između glazbenih puteva „onda“ i danas.


„Svjedočim vremenu u kojem je duh bio ogroman. Radilo se puno, bilo je idealizma, Karlova energija, Ivica i njegovi tekstovi i energija. Slušalo se sve, slavio se svaki ton. Međutim, nisu ni tada bile bajne kritike. Svatko je imao nešto za reći. I zapravo naučiš da je potrebno vrijeme koje će reći što je to. I moraš probati, a ne unaprijed reći „ja ne mogu“. Ljudi moraju probati.“, komentirala je Josipa izazove današnjih glazbenika u odnosu na izazove na koje su nailazili prije.


A na pitanje o mnogobrojnim suradnjama s mladim ljudima, odgovara: „Ja sam čekala te generacije koje su dolazile i znala sam da ću moći s njima komunicirati. Mladi mene jako dobro razumiju kao i ja njih. Jazz, pop, rock, new age, etno, filmska glazba; mene sve to fascinira i osjećam se dobro u svemu tome. Rap glazba primjerice, Ritam grada Marina Ivanovića, pa to je jedna od najljepših pjesama napisanih Zagrebu. Tu je sada i nova pjesma Daleko, pjesma bračnog para Veverec Starešinić i nekako, svidjela mi se, naročito kako Toni Starešinić glazbeno razmišlja. Sada surađujemo, jako je muzikalan i darovit. Pjesma Daleko došla je u ovo vrijeme, koje je vrijeme nevolja i koje mi vjerojatno još nismo shvatili; upravo to prikazuje i kroz spot, što čovjek može učiniti sa svim što ga okružuje.“


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.7.2023. 12:07:07

Create Account