Preminula je Zdenka Vučković

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.3.2020. 19:01:04
Preminula je Zdenka Vučković

Foto: fb Zdenka Vučković

"Javljamo vam tužnu vijest da nas je jučer nakon kratke i teške bolesti napustila Zdenka Vučković", piše u kratkoj objavi na njenom službenom fb profilu. 



Zdenka Vučković bila je  prva dječja glazbena zvijezda u Jugoslaviji. Postala je poznata i popularna nakon što je s velikim Ivom Robićem, najvećim hrvatskim pop pjevačem ikada otpevala  pjesmu Moja mala djevojčica koju mnogi znaju i pod nazivom Tata, kupi mi auto. 


Kao doista mala djevojčica sa samo 6 godina, Zdenka pobjeđuje na dječjem glazbenom natjecanju, pa su ju roditelji dali u glazben školu gdje je učila pjevanje i sviranje harmonike. Vrlo talentirana 1957. godine, kad je napunila 15 godina osvaja drugo mjesto na tadašnjem natjecanju mladih pjevača Prvi pljesak. To joj je uvelike pomoglo da već naredne godine, dakle 1958. započne svoju glazbenu karijeru na slavnom Opatijskom festivalu kada je u duetu s već tada popularnim Ivom Robićem izvela pjesmu Moja mala djevojčica.


Kao tinejđerska zvijezda pobjeđuje za Zagrebačkom festivalu 1963. godine s pjesmom Zagreb, Zagreb, koja je i dan danas nepisana zagrebačka himna.  Nakon toga je apsolutna hrvatska glazbena zvijezda, a intenzivno nastupa i sedmadesetih godina.


Osamdesetih polako počinje sve rjeđe nastupati, a od festivalske scene oprostila se na Zagrebačkom festivalu 1989. s pjesmom Odrasla je djevojčica mala. 


Povremeno se još pojavljivala u ponekim TV emisijama, a posljednji javni nastup, prema dostupnim podacima, odradila je 2010. godine pjevajući na Splitskom festivalu s Lukom Nižetićem pjesmu Veslaj.


Zdenka Vučković ostat će zlatnim slovima upisana u povijesti hrvatske zabavne glazbe.


Video: Zdenka Vučković

Vezane vijesti
Ažurirano: 3.6.2023. 16:40:58

Create Account