Memorijalni centar u Tuzli

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.8.2020. 22:03:49
Memorijalni centar u Tuzli

Foto: Memorijalni centar

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma obilježen je u nedjelju 23.8.2020.


U Tuzli, gradu u sjeveroistočnoj BiH, nedavno je otvoren Memorijalni centar Kapija, dokumentacijski centar o nevinim žrtvama, koje su 25. svibnja 1995. godine stradale na trgu Kapija.


Granatom ispaljenom s agresorskih položaja na planini Ozren, ubijena je 71 mlada osoba (prosjek 23 godine), a ranjeno oko 200 osoba, uglavnom djevojaka i mladića. Zločin na Kapiji najveća je tragedija u povijesti Tuzle.


Memorijalni centar je i svojevrstan arhiv o ratnom zločinu i zločincima, video zapisima i prilozima snimljenim na dan tragedije prije 25 godina. Osim fotografija 71 žrtve, centar sadrži i osobne stvari nevino ubijenih mladih ljudi i djece, poput njihovih pehara i medalja, satova, remena, narukvica, omiljenih igračaka…


Arhitekt Emir Salkić projektirao je unutrašnjost centra, a istraživačka mreža BIRN i Fondacija Istina Pravda Pomirenje, ustupili su svoju dokumentaciju o ovom nesretnom događaju. Autor postavke je Senad Begović, zaposlenik Centra za kulturu Tuzla, koji je dao svoj doprinos kako bi postavka bila realizirana na prikladan način.


Dokumentacija obuhvaća osobne podatke žrtava te video zapise sa suđenja Novaku Đukiću, generalu Vojske Republike Srpske, optuženom za ovaj zločin, koji je pred Sudom BiH pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora. On je prebjegao u Srbiju i nije izručen vlastima BiH niti je upućen na odsluženje kazne.


Cilj je izgradnje spomen doma njegovanje sjećanja na žrtve zločina, borbu protiv zaborava i protiv onih koji istinu o Kapiji negiraju i osporavaju. Ovo je svojevrsna borba istine protiv laži, koju je potrebno iznova spominjati i uvrstiti u obrazovni sistem. Da se pamti, opominje i nikad ne zaboravi.


Naime, srbijanski mediji već godinama se trude izokrenuti istinu o zločinu na Kapiji. Napisane su brojne teorije urote s tvrdnjama da je mladost Tuzle ubio bombaš samoubojica do toga da je granate ispalilo topništvo Armije BiH. Napisana je čak i knjiga Ilije Brankovića ‘Tuzlanska kapija – režirana tragedija’ s krivotvorenim činjenicama koje idu u prilog osuđenom zločincu. Posebno je zabrinjavajuće što knjigu ozbiljno doživljavaju u političkim i društvenim krugovima od kojih se to ne bi očekivalo, a promocije se održavaju u visokim državnim institucijama Srbije. Medijski je ‘na nož’ dočekano i otvorenje Memorijalnog centra Kapija, čime je samo potvrđeno koliko je bitno njegovo postojanje.


Otkako je u funkciji, Memorijalni centar posjetile su tisuće građana Tuzle i njihovih gostiju, a oni koji to nisu bili u prilici mogu virtualnom šetnjom na web stranicama Centra za kulturu Tuzla



Vezane vijesti
Ažurirano: 21.5.2023. 16:55:50

Create Account