Butković i Bandić na Dan grada Zagreba otvorili rotor

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.5.2020. 15:28:28
Butković i Bandić na Dan grada Zagreba otvorili rotor

Foto: Grad Zagreb

Na Dan grada Zagreba, 31. svibnja, u nedjelju je i svečano otvoren rotor Remetinec, veliki i važan infrastrukturni projekt čija je ukupna vrijednost oko 331,6 milijuna kuna, od čega je s gotovo 273 milijuna kuna sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostalo je financirala Vlada RH.Uz zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na svečanosti je bio i izaslanik predsjednika Vlade ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, izvijestila je Hina, a prenio službeni portal Grada Zagreba.


Voditelj projekta rotora Remetinec Goran Radić istaknuo je da je danas svečano otvorenje rotora koji je već ranije otvoren za promet. Podsjetio je da su rotor otvarali u dvije faze. "Prvo smo ga otvorili 23. siječnja kad smo otvorili promet na rotoru, a onda smo od 23. siječnja pa do 1. travnja dovršili tramvajsku prugu i pustili je prema situaciji, jer je bio potres", izjavio je novinarima.


Ministar Butković istaknuo je kako je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture preko EU fondova projekt rotora sufinancirao s 85 posto bespovratnih sredstava, u iznosu od 273 milijuna kuna, a ostatak od 48 milijuna kuna je osigurano u državnom proračunu, odnosno kroz njegovo ministarstvo. Ministar je rekao da je prije početka radova na rotoru, ovo bio jedan od najvećih prometnih problema ne samo u Zagrebu, nego i u Hrvatskoj.


"Stoga današnji dan i završetak rotora, jednog velikog i važnog infrastrukturnog projekta u gradu Zagrebu predstavlja sigurno ne simboličan značaj nego bolju funkcionalnost, bolje prometno rješenje i bolji i ugodniji život svima onima koji žive u Zagrebu i koji dolaze u Zagreb", istaknuo je Butković.


Rekao je da nekoliko mjeseci nakon što je rotor i formalno pušten u promet vjeruje da svi Zagrepčani i svi oni koji dolaze u Zagreb vide da je i protočnost i sigurnost prometa veća,  a to su bili i razlozi zbog čega se i išlo u obnovu i rekonstrukciju rotora.  


Butković kaže da rotor nije jedini projekt gdje Grad Zagreb i Vlada RH surađuju. Istaknuo je da su obnovili tramvajsku infrastrukturu, nabavili nove autobuse.


"Oko 700 milijuna kuna u mandatu ove Vlade, zajedno s Gradom Zagrebom, samo kroz resor prometa, uloženo je u grad Zagreb, istaknuo je ministar.

Kako je rekao, posebno ga veseli što se u suradnji s Gradom pripremaju novi projekti.


"To je nabava novih autobusa, nabava 60 niskopodnih tramvaja, realizacija velikog projekta spoja Sarajevske sa čvorom Jakuševec i onaj najveći i najbitniji projekt - a to je povezivanje sa Zračnom lukom brzom željeznicom. To su projekti od više milijardi kuna koje pripremamo za novo operativno razdoblje za financiranje EU upravo u gradu Zagrebu", istaknuo je Butković.   


Gradonačelnik Bandić podsjetio je kako je prije 19 godina bio u Mainzu, gradu prijatelju Zagreba, na samrtnoj postelji kod Jockela Fuchsa, legendarnog gradonačelnika koji je na toj funkciji bio 27 godina, počasnog konzula Republike Hrvatske i njezinog velikog prijatelja i zagovaratelja neovisnosti, zajedno s Njemačkom. Bandić kaže da mu je Fuchs tada rekao da "Hrvatska nema alternative, osim da se vrati tamo gdje pripada - a to je Europa".


Bandić je rekao da na to podsjeća "jer 331 i pol milijuna kuna, od toga 273 milijuna kuna iz fonda EU i 59 milijuna kuna iz proračuna RH je upravo taj europski put Hrvatske, bez alternative."


"Ali ima i hrvatski put koji nema alternative - a to je rad, projekti, rezultati projekata, bolji život, solidarnost i zajedništvo. Na ovom primjeru se vidi i taj europski put i hrvatski put jer je to zakon spojenih posuda, to je jedna sinergija pozitivne strasti, interesa i ljubavi", poručio je Bandić i podsjetio kako će sutra biti 20 godina od kada je najodgovorniji čovjek na čelu Zagreba.
Vezane vijesti
Ažurirano: 19.2.2021. 11:12:01

Jeste li se već cijepili protiv covida 19?

Da, prvi put
Da, drugi put
Cijepljen sam već više puta
Ja sam prirodno cijepljen/a
Nisam, ali ću uskoro
Ne želim se cijepiti
S društvom se svakim vikendom pošteno nacijepim
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account