Danas je Dan crvenih haljina

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.2.2020. 10:38:56
Danas je Dan crvenih haljina

Foto: Grad Zagreb

Svake godine prvog petka u veljači obilježava se "Dan crvenih haljina". Tom se akcijom želi razviti svijest o moždanom udaru kod žena, poučiti ih da prepoznaju simptome, ali i promijeniti njihov način života. 


Od moždanog udara umire dvostruko više žena nego karcinom dojke, a to je podatak koliko je doista riječ o opasnoj bolesti.


Ova hvalevrijedna akcija održava se u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatskog liječničkog zbora - Hrvatskog neurološkog društva, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, Ministarstva zdravstva RH i gradonačelnika Grada Zagreba.


Zainteresirani građani su tako imali priliku razgovarati sa stručnjacima o specifičnostima moždanog udara kod žena te na taj način dobiti savjete za njegovu prevenciju i liječenje. Nadalje, građani su ispunjavanjem upitnika mogli doznati koliko je njihov rizik za nastanak moždanog udar, provjeriti smetnje gutanja, čimbenike zgrušavanja krvi, tlak i šećer u krvi, ali i savjetovati se o pravilnoj prehrani sa stručnjacima iz Savjetovališta za prehranu Grada Zagreba, dok su radni terapeuti iz Gradske ustanove za njegu u kući prezentirali intervencije koje mogu pomoći osobama koje su preboljele moždani udar.


Dan crvenih haljina"  završava večeras u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog gdje će će biti održan bogat glazbeno - scenski program.


Vezane vijesti
Ažurirano: 2.10.2020. 21:50:54

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account