Dramatično u Zagrebu, velika lokalna transmisija, danas čak 705 novozaraženih, rekordi i u drugim dijelovima Hrvatske

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.10.2020. 12:17:42
Dramatično u Zagrebu, velika lokalna transmisija, danas čak 705 novozaraženih, rekordi i u drugim dijelovima Hrvatske

Foto: HINA/ POOL/ Damir SENČAR

Novih 705 slučajeva zaraze koronavirusom utvrđeno je u Zagrebu u zadnja 24 sata, izvijestio je u četvrtak zagrebački Stožer civilne zaštite istaknuvši da je zabilježena velika lokalna transmisija virusa.


Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić kazala je da je srušen novi rekord dnevno zaraženih, ali i testiranih uzoraka na Zavodu, gdje je obavljeno 1935 testiranja u jednom danu. 


Upitana da objasni odnosi li se broj od 705 novozaraženih na posljednja 24 sata, Šikić je kazala da se tu radi o pozitivnim nalazima Nastavnog zavoda, ali i rezultatima testiranja iz drugih zavoda i bolnica, koja su provedena 19. i 20. listopada.


“Problem je sve veći broj zaraženih, pa zaista treba mijenjati strategiju praćenja epidemije”, apelirala je Šikić upozorivši da je situacija vrlo ozbiljna. 


I dalje je glavni uzrok zaraze kontakt s pozitivnim osobama, odnosno različita okupljanja privatnih tipova. No, mnogo je nejasnih epidemioloških anamneza, što znači da je lokalna transmisija virusa u Zagrebu velika.


Stožer je izvijestio da je u protekla 24 sata u domovima za starije i nemoćne na području Zagreba potvrđena zaraza kod 21 štićenika, a u dva gradska doma trenutno je ukupno 26 pozitivnih štićenika.


Hrvatska


 U posljednja 24 sata zabilježena su 1563 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 13 osoba, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. 


To je najveći broj novozaraženih ali i umrlih u jednom danu od početka epidemije. Stožer je izvijestio kako je trenutan broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 7380.


Među oboljelima, 661 pacijent nalazi se na bolničkom liječenju, a na respiratoru je 46 pacijenta.

U samoizolaciji je trenutno 25.620 osoba. Do danas je ukupno testirana 418.821 osoba, od toga 6874 u posljednja 24 sata.


Najviše zaraženih u posljednja 24 sata ima Grad Zagreb, čak 705, na kojeg se odnosi gotovo polovina brojke svih zaraženih u Hrvatskoj. Rekorde u broju zaraženih zabilježile su i županije: Splitko-dalmatinska 153, Osječko-baranjska 125, Zagrebačka 111, Krapinsko-zagorska 86 itd.


Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježeno je 29.850 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 406 preminulo.


Ukupno se oporavilo 22.064 osoba, od toga 629 u zadnja 24 sata.


Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio je i da su na prijedlog lokalnih stožera Bjelovarsko-bilogorske, Splitsko-dalmatinske, Krapinsko-zagorske, Šibensko-kninske i Virovitičko-podravske županije, donesene nove odluke o nužnim epidemiološkim mjerama na području tih županija.


(Hina)

Vezane vijesti
Ažurirano: 2.12.2020. 11:42:03

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account