Kaos u Zagrebu, ne stižu obraditi sve testove, uvode se antigenski testovi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.10.2020. 12:09:14
Kaos u Zagrebu, ne stižu obraditi sve testove, uvode se antigenski testovi

Foto: Screenshot

 U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježeno 853 slučajeva zaraze koronavirusom, a provedeno je 1918 testiranja, izvijestio je u petak zagrebački Stožer civilne zaštite.



Zaprimljeno je 2988 uzoraka, a provedeno je 1918 testiranja. Zabilježene su 853 novooboljele osobe, a epidemiolozi su uspješno kontaktirali i obradili 630 osoba. Samoizolacija je izrečena za 986 osoba. 


"Zahvaljujemo liječnicima obiteljske medicine što su se aktivno uključili u mjeru određivanja samoizolacije. Vjerujemo da ćemo zajedničkim nastojanjima uspješno pobijediti epidemiju", rekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić.


Vodeći uzrok zaraze su i dalje kontakti s oboljelim osobama, nešto manji broj je negativnih epidemioloških anamneza, a problem su okupljanja, svečanosti i radna mjesta.


Na epidemiološku obradu ukupno čekaju 2222 osobe.


Pozitivne osobe zabilježili su i u pet domova za starije kod 17 korisnika i jedne djelatnice. Što se tiče škola, u osnovnim školama pozitivno je 10 učenika, osam nastavnika i jedan asistent, a za 389 učenika određena je samoizolacija.


U srednjim školama pozitivna su 23 učenika i jedan nastavnik, a 468 učenika je u samoizolaciji.


Uvode se antigenski brzi testovi


Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč istaknuo je da sve razine zdravstvene zaštite na nacionalnoj i lokalnoj razini rade u izrazito teškim uvjetima te da je velik broj zdravstvenih radnika u samoizolaciji ili su pozitivni.


"Pozivamo sve građane da kroz mjere zaštite pomognu da se sigurnost u našem gradu drži na što većoj razini", poručio je Jeleč.


Vezano za kapacitet testiranja na Velesajmu, gdje je jučer prekinuto testiranje zbog nedostatka materijala, rekao je kako je epidemiološka situacija takva da su postojeći kapaciteti PCR testiranja na nacionalnoj i lokalnoj razini nadmašili stvarne tehničke i ljudske potencijale.


"NZJZ svakodnevno testira četiri puta više od onoga što je u normalnim okolnostima moguće. Ista je situacija i s drugim ustanovama. Pokušajima da otvorimo još punktova samo se broj čekajućih nalaza i uzoraka povećava", objasnio je Jeleč dodavši da preko 1000 testova čeka obradu, a trajanje je preko 48 sati.


Najavio je da će od utorka najvjerojatnije prijeći na kombinaciju PCR testiranja i testiranja antigenskim brzim testovima, kao što je to zbog epidemiološke situacije učinila cijela Europa.


"Antigenski testovi su jedino rješenje koje može osigurati rješenje ovolikog broja zaraženih osoba i njihove detekcije", poručio je dodavši da se nalazimo na prekretnici i da će antigenski testovi biti prvenstveno za bolesnike sa simptomima.


Hrvatska


U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 2772 nova slučaja zaraze koronavirusom, 20 osoba je umrlo, a broj hospitaliziranih prešao je 1000, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.


Broj novozaraženih je drugi dan zaredom veći od 2700, u četvrtak je zabilježeno 2776 novih slučajeva. 


Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj trenutno je 15.106, a među njima je 1027 pacijenata na bolničkom liječenju, što je najveći broj hospitaliziranih od početka epidemije. U samoizolaciji je trenutno 29.098 osoba.  Na respiratoru su 74 pacijenta. 

Do danas je ukupno testirana 485.281 osoba, od toga 9287 u posljednja 24 sata.

Najviše zaraženih u posljednja 24 sata je na području Grada Zagreba, 853, slijede županije: Splitsko-dalmatinska 343,  Zagrebačka 246, Osječko-baranjska 181 itd.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježeno je 46.547 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 531 preminula. Ukupno se oporavilo 30.910 osoba, od toga 1677 u posljednja 24 sata.




(Hina) 


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.9.2022. 9:29:33

Create Account