Mađarski srebnjaci zelinskim vatrogascima za spašavanje mađarske obitelji

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.7.2019. 13:20:02
Mađarski srebnjaci zelinskim vatrogascima za spašavanje mađarske obitelji

Foto: HRT

U četvrtak dopodne mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto zahvalio je vatrogascima i liječnicima koji su sudjelovali u spašanju mađarske obitelji stradale u prometnoj nesreći kod Svete Helene i uručio im srebrne plakete za iskazanu hrabrost i stručnost.Tročlana mađarska obitelj Dobrenov teško je stradala 11.srpnja na naplatnim kućicama kod Svete Helene nakon što se u njih velikom brzinom zabio BMW koji je vozio 35-godišnji vozač, kojem je zbog toga određen jednomjesečni istražni zatvor.


U manje od deset minuta na mjesto nesreće su stigli pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveti Ivan Zelina a potom i dvoja kola hitne pomoći koja je prevezla unesrećene u KBC Rebro i KB Dubrava.


-"Zahvaljući hrabrosti i stručnosti vatrogasaca i liječnika, tročlana obitelj spašena je iz ralja smrti. I stoga sam osobno došao u Zagreb kako bih vam izrazio svoju osobnu zahvalnost i zahvalnost i veliko poštovanje svih Mađara", rekao je Peter Szijjarto u Mađarskom kulturnom institutu.


Uručio je 12 srebrenih plaketa kao "podsjetnik da su učinili nešto od čega višeg nema".


"Nema vrijednijeg od ljudskog života i molim vas da primite ove plakete kao zahvalu jednog cijelog naroda", dodao je šef mađarske diplomacije.


Kazao je da "ne može niti zamisliti odgovornost i pritisak kojima su izloženi na svome poslu" te im zaželio što manje takvih intervencija.


Srebrne plakete su primili vatrogasci Kristijan Koščec, Ivica Mačković, Dragutin Koščec, Tomislav Kober, Alen Puhelek, Josip Houška i Janko Houška.

Zahvalnost je otišla i u ruke liječnika KBC-a Rebro Slobodanu Mihaljeviću, Tini Tomić-Maričić, Loredani Patriciji Divjak i Mladenu Periću te liječnici Danici Bošnjak iz bolnice Dubarava.


Szijjarta je u Zagrebu dočekao njegov kolega, novi ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.


"Duga tradicija našeg prijateljstva temeljna je mjera naših odnosa", rekao je ministar Grlić Radman i istaknuo da smo "ne samo dobri susjedni, već i najbolji susjedi".


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.5.2020. 15:50:39

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account