Međunarodni dan ptica strvinara: Bjeloglavi supovi – veličanstvene ptice čiji opstanak ovisi o čovjeku

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.9.2020. 16:26:56
Međunarodni dan ptica strvinara:  Bjeloglavi supovi – veličanstvene ptice   čiji opstanak ovisi o čovjeku

Foto: ZOO Zagreb

U subotu 5. rujna u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježit će se Međunarodni dan ptica strvinara. Edukativni program trajat će od 11 do 15 sati na Edukacijskom trgu.Tamo će se djeca moći uključiti u igru Strvinari svijeta kroz koju će upoznati vrste strvinara, njihovu rasprostranjenost, način života i razloge ugroženosti. U kreativnoj će radionici izrađivati ogrlice od različitih materijala namijenjenih za reciklažu. Ideja za to pronađena je u pernatim ogrlicama na vratovima strvinara. Zainteresirani posjetitelji moći će pogledati i film Na krilima bure: priča o bjeloglavom supu Kvarneru.


Na svijetu danas žive 23 vrste strvinara i naseljavaju sve kontinente osim Australije i Antarktike. U Hrvatskoj žive bjeloglavi supovi koji se gnijezde još jedino na kvarnerskim otocima Cresu, Krku, Plavniku i Prviću. Na Cresu je smješteno i Oporavilište za bjeloglave supove Beli s kojim Zoološki vrt grada Zagreba surađuje u brizi za supove kojima je potrebno liječenje te oporavak pred povratak u prirodu.


U Zoološkom vrtu mogu se vidjeti tri supa. Riječ je o supovima koji su spašeni i oporavljeni, ali koji se nisu mogli vratiti u prirodu jer samostalno ne bi mogli preživjeti. S petogodišnjim mužjakom koji nema ime, adresu dijele dvije ženke – Željka, stara 26 godina, i Mojca, stara 43 godine, koja je u Zagreb stigla iz Ljubljane 1985. godine te koja sada spada među najstarije stanovnice Vrta.


Međunarodni dan ptica strvinara obilježava se svake godine prve subote u rujnu kako bi se javnost upoznala s važnošću njihove zaštite. Naime, riječ je o pticama izuzetno važnima za ekološku ravnotežu, no nekim vrstama prijeti izumiranje.


Bjeloglavi supovi u Hrvatskoj su strogo zaštićene životinje, a njihov opstanak najviše ovisi o čovjeku.


Vezane vijesti
Ažurirano: 29.11.2020. 14:02:59

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account