Obilježena 49. obljetnica smrti legendarnog zagrebačkog gradonačelnika Vece Holjevca

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.7.2019. 17:02:44
Obilježena 49. obljetnica smrti legendarnog zagrebačkog gradonačelnika Vece Holjevca

Foto: Milan Bandić FB

Prošlo je 49 godina od smrti od najvećeg u povijesti zagrebačkog gradonačelnika - Većeslava Holjevca, koji je, između ostalog, zaslužan za gradnju Novog Zagreba, sljemenske žičare, dvorane Lisinski i industrijalizaciju grada.Gradonačelnik Milan Bandić i članovi Holjevčeve obitelji položili su vijence i upalili svijeće na Grobnici narodnih heroja na Mirogoju, gdje je Holjevac pokopan, te kod spomenika Većeslava Holjevca u njegovoj aveniji. 


Većeslav Holjevac - legendarni zagrebački gradonačelnik - od 1952. do 62. uvelike je promijenio sliku grada vizionarskim projektima i gradnjama, a najpoznatiji je kao onaj koji je Zagreb proširio preko Save. Njegova kći, bivša predsjednica Gradske skupštine, Tatjana Holjevac nabrojala je najvažnije projekte svojeg oca.


- Prelazak preko Save s Mostom slobode, koji je dobio ime "sloboda" radi slobode gradnje - da se nisu uguravale zgrade u stari dio grada, nego se otvorilo novo gradilište. Bilo je kukuruzište, čistio se kukuruz da bi se napravio Velesajam, iza toga je napravljen i Most slobode. Tada je Zagreb dobio i aerodrom koji je u to doba bio veličine minhenskog aerodroma, a sljemenska žičara je tada bila najduža žičara u Europi, zaključila je Tatjana Holjevac.  


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.12.2020. 14:49:30

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account