Obilježena 49. obljetnica smrti legendarnog zagrebačkog gradonačelnika Vece Holjevca

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.7.2019. 17:02:44
Obilježena 49. obljetnica smrti legendarnog zagrebačkog gradonačelnika Vece Holjevca

Foto: Milan Bandić FB

Prošlo je 49 godina od smrti od najvećeg u povijesti zagrebačkog gradonačelnika - Većeslava Holjevca, koji je, između ostalog, zaslužan za gradnju Novog Zagreba, sljemenske žičare, dvorane Lisinski i industrijalizaciju grada.Gradonačelnik Milan Bandić i članovi Holjevčeve obitelji položili su vijence i upalili svijeće na Grobnici narodnih heroja na Mirogoju, gdje je Holjevac pokopan, te kod spomenika Većeslava Holjevca u njegovoj aveniji. 


Većeslav Holjevac - legendarni zagrebački gradonačelnik - od 1952. do 62. uvelike je promijenio sliku grada vizionarskim projektima i gradnjama, a najpoznatiji je kao onaj koji je Zagreb proširio preko Save. Njegova kći, bivša predsjednica Gradske skupštine, Tatjana Holjevac nabrojala je najvažnije projekte svojeg oca.


- Prelazak preko Save s Mostom slobode, koji je dobio ime "sloboda" radi slobode gradnje - da se nisu uguravale zgrade u stari dio grada, nego se otvorilo novo gradilište. Bilo je kukuruzište, čistio se kukuruz da bi se napravio Velesajam, iza toga je napravljen i Most slobode. Tada je Zagreb dobio i aerodrom koji je u to doba bio veličine minhenskog aerodroma, a sljemenska žičara je tada bila najduža žičara u Europi, zaključila je Tatjana Holjevac.  


Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account