SO DO – El Sistema Hrvatska nastupio na Zagreb Classicu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.7.2019. 23:18:44
SO DO – El Sistema Hrvatska nastupio na Zagreb Classicu

Foto: SO DO El sistema

Oko 80 mladih iz dva SO DO centra – Istre i Zagreba, okupilo se sinoć u Zagrebu na predivnoj pozornici Zagreb Classica i oduševilo brojnu publiku.


Jučer navečer veliku pozornicu na Tomislavovom trgu zauzeli su mladi – predivni mladi ljudi povezani ljubavlju prema glazbi i svim onim divnim nevidljivim nitima koje vežu generacije i stvaraju  poznanstva i prijateljstva za cijeli život. Neki od njih jednog će dana svirati u profesionalnim orkestrima i ovakva će im iskustva biti rutina, a neki će imati druge karijere. No, svi će se sigurno s nostalgijom sjećati ovog koncerta i veselja koje su donijeli sebi i publici.


Flash mob kao uvod u koncert

Koncert je započeo flash mobom – spontanim okupljanjem ispred pozornice uz zvuke jedne od naših najpoznatijih opernih arija – Završnog kola Ere s onoga svijeta. Uz prve taktove kontrabasa, gotovo 80 djece i mladih iznenada se pojavilo na travi ispred pozornice iz svih smjerova. Gudači su došetali, puhači iznenada dotrčali među znatiželjnu publiku koja se već počela okupljati na Tomislavcu, a udaraljkaši umarširali ritmično te svi zajedno zasvirali poznatu nam ariju. Brojni znatiželjni prolaznici priključili su se iznenađenoj publici.


Inspiracija za ovaj neobični uvod u koncert potaknuta je flash mobom koji su djeca snimila nedugo povodom Svjetskog dana glazbe na Zračnoj luci Franjo Tuđman, a  čija se promocija očekuje ovih dana. Važnost glazbe u svijetu mladih, ali i odraslih ljudi, prepoznao je i naš proslavljeni režiser Krešimir Dolenčić koji je zajedno sa suradnicima Martom Tutiš i Hrvojem Korbarom režirao flash mob, na što su u udruzi iznimno ponosni.


Nakon ovog originalnog uvoda, publika je mogla pogledati kratki film o El Sistemi te o prošlogodišnjem sudjelovanju u projektu „Srebrenica Music Camp 2018“, a nakon toga započeo je koncert. Od arije toreadora iz opere Carmen, preko klasika špageti vesterna Go West te djeci omiljenih skladbi filmske glazbe iz filma Gospodar prstenova i Pirata s Kariba, izvedena je i jedna tradicionalna skladba iz Venezuele – Alma llanera. Izvedbi se vokalno pridružio Ricardo Luque, poznati zagrebački glazbenik venezuelanskog porijekla, jedan od osnivača El Sisteme u Hrvatskoj koji je i sam svoju glazbenu naobrazbu započeo kroz sustav El Sistema.


Bitno je naglasiti da su sve aktivnosti koje udruga SO DO - El Sistema pruža besplatne jer jedino tako daju svima iste mogućnosti i potiču uključenost, onih koji to žele, u prekrasan svijet glazbe. Glazbom se razvija inteligencija, kognitivna osjetljivost, emotivna svjesnost i estetski potencijal, otvara nam nove vidike i pomaže odvratiti pozornost od izazova kojima su izložena djeca i mladi suvremenog društva. Rad kroz orkestar dio je metodologije El Sistema jer je poseban način pokazivanja djeci kako zajednički stvarati, međusobno se poticati, uzajamno pomagati i poštivati druge. Da se to može, pokazala su to ova djeca na jučerašnjem koncertu. I u glazbenom smislu, i kroz ponašanje – bili su sjajni!


 

O El Sistemi

Projekt formiranja orkestara djece i mladih, poznat kao El Sistema, nastao je 1975. godine u Venezueli kao socijalni pokret kroz glazbu. U metodologiji je integrirano zajedničko učenje glazbe i razvoj društvenih vrijednosti. Iako je glazbena kvaliteta ključna, ona ima jednaku važnost i težinu, kao i socijalni aspekt. Zbog svojih izuzetnih rezultata El Sistema se proširila po cijelom svijetu, pa tako od 2014. godine djeluje i u Hrvatskoj. 

Orkestar je mikro svijet u kojem djeca uče o više aspekata života – zajedničkom stvaranju, međusobnom poticanju, uzajamnom pomaganju, poštovanju jednog prema drugom i osjećaju pripadanja. Zajedničko muziciranje donosi nadahnuće, razvoj mašte i osjećaja za lijepo, a obogaćuje i duhovni razvoj svakog mladog bića, bez obzira na kasnije afinitete ili izbor zvanja.Vezane vijesti
Ažurirano: 12.6.2020. 11:09:36

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account