U Zagrebu i ostatku zemlje sve više oboljelih, razlog su rizično ponašanje mladih

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.8.2020. 11:42:19
U Zagrebu i ostatku zemlje sve više oboljelih, razlog su rizično ponašanje mladih

Foto: Grad Zagreb

U Zagrebu 29 novooboljelih, u Splitu čak 46, epidemiolozi kažu da su najveći krivac provodi u noćnim klubovima i rizično ponašanje mladih koji nekontrolirano šire zarazu.



U posljednja 24 sata u Zagrebu je zabilježeno 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u srijedu zagrebački Stožer civilne zaštite uputivši apel mladima koji su boravili u noćnim klubovima da po povratku s godišnjeg odmora izbjegavaju kontakt sa starijima.


"Tijekom jučerašnjeg danavu Nastavnom zavodu za javno zdravstvo testirano je 349 osoba, zabilježili smo 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a još je osam osoba ozdravilo", kazala je zamjenica ravnatelja tog zavoda Sandra Šikić na konferenciji za medije.


Kod 15 osoba moguće je izlaganje virusu na godišnjim odmorima, za osam slučajeva je negativna epidemiološka anamneza, a šest su kontatki s prethodno pozitivnim osobama.


Šikić je izvijestila da su novozarađeni prvenstveno mlađa populacija koja je boravila u noćnim klubovima odnosno na mjestima većih okupljanja takvog tipa. Uputila im je poruku da, ukoliko su bili u noćnim klubovima i na većim okupljanjima na godišnjem odmoru, nakon povratka kući izbjegavaju kontakt sa starijim ukućanima i članovima obitelji, te da se jave liječnicima ukoliko imaju simptome. 


"Problem nisu godišnji odmori, nego su problem rizična ponašanja na godišnjim odmorima, pa apleiram na poštivanje fizičke distance, nošenje maske na godišnjim odmorima i redovito pranje i dezinfekciju ruku", dodala je Šikić.


U Splitsko-dalatinskoj županiji zabilježeno je ukupno 46 novooboljelih, 35 domicilnog stanovništva i još 11 s drugih područja. Većina oboljelih su mlađi građani koji su se zarazili u klubovima i drugim provodima.


Podsjetimo, jučer je u Hrvatskoj zabilježen 91 novi slučaj zaraze. Mnoge strane zemlje razmišljaju da stave Hrvatsku na listu rizičnih zemalja.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.9.2022. 9:29:33

Create Account