Vozio s 2,69 maligana, pa uhićen

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.1.2021. 10:53:57
Vozio s 2,69 maligana, pa uhićen

Foto: Sesvete danas/ilustracija

Policija je izvijestila o rezultatima vikend akcija Alkohol i Brzina.




Tijekom vikenda, od 22. do 25. siječnja 2021. godine na području Policijske uprave zagrebačke  provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

 

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 439 prometnih prekršaja, od čega 33 prekršaja vozača s alkoholom, 163 prekršaja nepropisne brzine, 53 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 29 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 11 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva prekršaja upravljana pod zabranom, osam prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 140 ostalih prekršaja.

 

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

 

U petak, 22. siječnja 2021. godine oko 21.40 sati, 41-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka u Samoboru kolnikom Ulice grada Wirgesa. Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđena mu je koncentracija od 2,69 g/kg alkohola u organizmu. Isključen je iz prometa, te je smješten u prostoriju za zadržavanje.

 

U nedjelju, 24. siječnja 2021. godine oko 00.10 sati, 33-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Sisačke ceste na području Novog Zagreba. Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđena joj je koncentracija od 0,57 g/kg alkohola u organizmu. Isključena je iz prometa, te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.

 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno tri osobe kod kojih je test bio negativan, a pet osoba je odbilo podvrgnuti se testiranju.

 

Od 33 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod tri vozača (9,1%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je osam mladih vozača (24,2%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

 

Prilikom provođenja akcije, pet je osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a šest osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.8.2022. 15:34:37

Create Account