Zagreb danas 53, novooboljelih, dvije osobe zarazile se na svadbi u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.9.2020. 11:21:42
Zagreb danas 53, novooboljelih, dvije osobe zarazile se na svadbi u Sesvetama

Foto: Pixabay

U Zagrebu su 53 novooboljele osobe od koronavirusa, a oboljela je i zdravstvena djelatnica KB Sv. Duh te je za sedmero djelatnika te ustanove određena mjera samoizolacije, kao i nezdravstvena djelatnica privatnog Doma za starije, priopćio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo. 


 


"U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno  zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' provedeno je 480 testiranja na koronavirus. U Gradu Zagrebu zabilježena su 53 slučaja novooboljelih osoba. Posljedično tome, 85 osoba izrečena je mjera samoizolacije", navodi Nastavni zavod u priopćenju.


Od 53 novooboljelih osoba, njih sedam je, kako navode, za sada negativne epidemiološke anamneze, 39 osoba su kontakti sa COVID pozitivnim osobama, a kod dvije novooboljele osobe moguće je izlaganje tijekom korištenja godišnjeg odmora, u Novalji. Kod jedne osobe je epidemiološka obrada u tijeku, a dvije osobe došle su iz Bosne i Hercegovine. Za dvije osobe moguće je izlaganje na svadbama u Sesvetama. 


Oboljela je jedna zdravstvena djelatnica Kliničke bolnice Sveti Duh te je sedmero djelatnika te ustanove određena mjera samoizolacije. Također je novoboljela i nezdravstvena djelatnica privatnog Doma za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba, a epidemiološka obrada je u tijeku.


"Trenutačno je u Gradu Zagrebu 635 aktivnih slučajeva, a 1715 osoba nalazi se u samoizolaciji", navodi Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Podsjeća da je radno vrijeme drive-in testiranja vikendom i blagdanima od 8 do 12 sati.


U Hrvatskoj danas 225 novozaraženih.


 U Hrvatskoj je u protekla 24 sata 225 novooboljelih osoba od koronavirusom, a jedna osoba je umrla, priopćio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite.


Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 2758. Među njima je 296 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 21 pacijent.


Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 11.964 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 198 umrlo, a 9008 se oporavilo.

 

U samoizolaciji je trenutačno 8964 osoba. Do danas je ukupno testirano 191.360 osoba, od toga 3509 u posljednja 24 sata. 

Najviše novooboljelih u posljednja 24 sata je uobičajeno u Splitsko-dalmatinskoj županiji 58 i Gradu Zagrebu 53.


Na prijedlog Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je 5. rujna donio Odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Bjelovarsko-bilogorske županije.


Odluka se primjenjuje od 7. rujna, a njome se broj osoba na svadbenim svečanostima ograničava na 50, na ostalim privatnim svečanostima na 20. Također, ograničava se i broj osoba koje mogu biti prisutne na sahranama na 50. Karmine se mogu održavati samo u krugu obitelji i to s najviše 20 osoba, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom, navodi u priopćenju Nacionalni stožer civilne zaštite.


(Hina) 


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.10.2020. 10:55:35

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account