Zagreb potpisom povelje pristupio Europskom tjednu mobilnosti

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.9.2021. 13:05:35
Zagreb  potpisom povelje pristupio Europskom tjednu mobilnosti

Foto: Grad Zagreb

Europski tjedan mobilnosti i to 20. po redu započeo je i u Zagrebu jučer mnogim programima, a trajat će sve do 22. rujna.



Moto ovogodišnje manifestacije je „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“, koji podrazumijeva promjenu navika i prihvaćanje  zdravih i ekološko prihvatljivih načina kretanja, rekao je gradonačelnik. Promet motoriziranih vozila kao što znate  jedan je od najvećih uzročnika  zagađenja okoliša u urbanim sredinama  pa tako i u Zagrebu, te upravo održivi ekološko prihvatljivi način kretanja  donosi brojne pogodnosti  za zdravlje  pogotovo u vremenu pandemije i izazovima s kojima se moramo nositi, ali pridonosi i promjeni cjelokupnog okoliša.


Izgradnja sustava održivog i sigurnog gradskog prijevoza i izgradnja prometnice magistralnog gradskog prometa za bicikle  važan je dio našeg programa i trudit ćemo se sljedeće četiri godine unaprijediti  infrastrukturu za druge održive oblike mobilnosti u gradu. Želimo vam omogućiti da u odabiru putovanja  kroz grad izaberete učinkovit i brz  javni prijevoz, vlastiti bicikl ili pješačenje  što je najzdraviji oblik kretanja, naglasio je gradonačelnik Tomašević te pozvao sugrađane da se priključe Europskom tjednu te da zajedno sudjeluju u promicanju ideja održivog prometa, očuvanja okoliša i smanjenja zagađenja u urbanim sredinama.


Zadnjeg dana Europskog tjedna mobilnosti uz bojne druge aktivnosti održat će se i Zagrebačka žbica, tradicionalna vožnja biciklima zagrebačkim ulicama, koja kako je i sam gradonačelnik kazao ima za cilj promicanje tolerancije i prometne kulture među svim sudionicima u prometu. 


U sklopu današnje najave gradonačelnik Tomašević  potpisao  je Povelju kao znak pristupanja ovoj europskoj inicijativi koja potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava. 


Jedan od programa Europskog tjedna mobilnosti odvijat će se i na području Sesveta što ćemo uskoro najaviti posebnim člankom.





Vezane vijesti
Ažurirano: 23.9.2023. 10:47:50

Create Account