Coletti u Vintesi

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 13.10.2020. 21:08:36
Coletti u Vintesi

Foto: Promo

Sunčana jesenska subota 11.10. 2020. izmamila je na terasu zagrebačke vinoteke Vintesa (Vlaška 63) brojne vinoljupce. 


Razlog? Sve popularnije događanje „WeekEnd Vibes & Wines“ na kojem se mogu kušati i nabaviti najbolja vina a ovog puta za još bolji ugođaj pobrinuo se  glazbeni znalac i radijski voditelj Kornelije Hećimović.  


Plešivički vinar Franjo Kolarić čija vina nose  brend Coletti predstavio je čak 11 etiketa. Jedna od njih čekala se s osobitim nestrpljenjem. Riječ o posljednjem uratku Franje Kolarića, o posebnoj vrsti pjenušca rađenog metodom koja je sve veći hit u nas ali i u svijetu. Jeste li već čuli za pét-nat? Radi se o skraćenici franuskog izraza „pétillant naturel“ što bi u prijevodu značilo  „prirodno pjenušanje“. 

Pét-nat je prva poznata metoda proizvodnje pjenušaca, starija čak i od one šampanjske, a sada, s trendom prirodnih vina, ponovno se vraća u modu. Ovaj trend laganih i voćnih pjenušaca već prate neki hrvatski vinari, a među njima je i Franjo Kolarić. Kolarić je i prvi proizvođač u Hrvatskoj koji je za ambalažu vina upotrijebio keramičku bocu. 

Pét-nat Coletti prirodno je pjenušavo vino od sorata pinot sivi i chardonnay.  Vino je nefiltrirano, bez dodataka sumpornih spojeva ili bilo kakvih aditiva. Nizak postotak alkohola i nježne arome tropskog voća, citrusa i bijelog cvijeća čine ga idealnim osvježenjem u svakoj prilici. „Mislim da je to pjenušac koji će napraviti  dobru priču ove i sljedeće godine u Hrvatskoj.  “ rekao je je Franjo Kolarić . Pét-nat Coletti uskoro će se naći na tržištu. 

Osim pét-nata u kojeg Franjo Kolarić polaže velike nade, njegova uzdanica je i sorta sivi pinot. Bilo je zanimljivo kušati tu sortu s različitih aspekata : kao pjenušac, kao svježe vino te u varijanti oranža odležanog u amfori. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 26.10.2020. 21:35:46

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account