Deset godina s WOW

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 5.10.2021. 16:38:20
Deset godina s WOW

Foto: Tomislav Radić

Ove godine udruga WOW (Women on Wine) - Žene i vino, proslavit će svoju okruglu, desetu obljetnicu. 



S obzirom na pandemiju, potrese i druge poteškoće, proslava je odgođena za kraj godine ali je zato održan optimističan i  veseo Pink Day , vinski festival „totalno drukčiji od drugih“,  posvećen rosé vinu i ekstra djevičanskom maslinovom ulju. WOW akcija Što žene žele namijenjena je  podršci hrvatskim vinarima i održava se već devet godina. 


Izbor za WOW vina godine zamišljen je kao svojevrstan „ženski“ izbor vrhunskih domaćih vina kušanih u prethodnoj godini. Pobjednička vina biraju se u nekoliko razina i to u 5 kategorija:pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i slatka vina. Za razliku od medalja i diploma koje vinari obično osvajaju, u WOW akciji Što žene žele, pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju vrijednu skulpturu koju je dizajnirala poznata dizajnerska „Grupa“, a ukupni pobjednik, dobitnik WOW Grand Prixa, odlazi u režiji WOW na nagradno studijsko putovanje u jednu vinsku regiju. 


S WOW-om su do sada putovali pobjednici Gianfranco Kozlović u Bordeaux; Saša Senjković u Champagnu; Moreno Coronica u Barcelonu i Penedes; Luka Krajančić u Burgundiju; Frano Milina Bire u Austriju, Meneghetti u Toscanu a Fakin u mađarski Villany. U prvom krugu ovog izbora mogu elektroničkom poštom glasovati sve članice udruge i simpatizerke a prema autorskoj listi sommeliera. Do sada su selektori bili sommelieri Karin Rupena-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko Bekavac, Filip Savić, Jelena Šimić-Valentić i Željko Bročilović Carlos, dok je ove godine tu čast imao vrhunski istarski sommelier Emil Perdec. 


Nakon glasovanja WOW-ica (prema Perdecovoj listi) iskristalizirali su se finalisti, njih 12: 2 roséa, 2 pjenušca, 2 slatka vina, 3 bijela i 3 crvena vina. U posljednjoj fazi o pobjednicima u svakoj kategoriji uvijek odlučuje stručni ženski žiri na slijepom kušanju, a ono se ove, po svemu netipične godine umjesto, tradicionalno, u vinoteci i wine baru Bornstein - održalo u wine baru Pupitres, sommelierke Jelene Šimić-Valentić. U finalnom žiriju su bile vinske stručnjakinje i poznavateljice: enologinja i vinska konzultantica Ivana Nemet,  vinska specijalistica Ines Zemlić iz Rotodinamica, s WSET3 diplomom i voditeljica restorana Matrix, Manuela Maras, WSET1. U finale su ušli, od pjenušaca Blanc de Blancs, 2016., Jagunić i Urban White extra brut, Štampar. Od bijelih: Pinot grigio 2017, Coletti, vinarije Koalrić; Chardonnay sur lie, 2017., Jasne Antunović Turk i Pušipel X, 2016, vinarije Crmrečnjak. Od roséa tu su Rosé Geržinić i Rosé Krauthaker a od crnih vina Vučjak 2018, Šember; Cuvée 2015, vinarije Jakob te Cuvée Supreme 2013, Korlat. Od slatkih, u finale su ušli Vin de rosa 2017 vinarije Teraboto i Prošek 2015., Stina. 


Nakon detaljnog kušanja naslijepo, članice žirija su donijele odluku o pobjedniku u svakoj kategoriji, kao i o ukupnom pobjedniku i dobitniku WOW greand Prixa. Konačni rezultati žiriranja bit će objavljeni potkraj godine na tradicionalnom WOW Božićnom okupljanju, koje će ovoga puta biti osobito svečano s obzirom na okruglu godišnjicu. 



 



Vezane vijesti
Ažurirano: 9.4.2024. 16:33:06

Create Account