Martinje na Plešivici

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 15.11.2019. 14:14:06
Martinje na Plešivici

Foto: Marko Čolić

Na Plešivici Drago Kurtalj bio je domaćin ovogodišnjeg Martinja.




Na Plešivici 30 km od Zagreb na stotine je vinara od kojih su 33 registrirani kao robni proizvođači a od njih samo sedam nema kušaonicu a Drago Kurtalj ima i kušaonicu , u Zagrebu Vinsku klet i novi podrum na Plešivici.


Za Martinje Drago Kurtalj je ugostio vinskog biškupa iz Zagreba "presvetlog" Blaža Folgenovića svima znanog iz Večernje škole a kum je bio "šampanjer" Tomislav Tomac, plešivički vinogradar i vinar. U odličnoj "martinjskoj" atmosferi kušalo se pjenušce.Kurtalj ima 3,5 hektara vinograda i uz mirna vina proizvodi pjenušce Rose od Crnog pinota i domaćih sorti kao što su Šipelj, Lipovina, Vertlinec i druge. Te autohtone sorte zastupljene su i u drugom pjenušcu DRI koji je nazvan po Kurtaljovoj djeci Doni, Roku i Ivanu. Kod Kurtalja vinoljupci su njviše pili ranjski rizling i crni pinot reserva a jele su se domaće češnjovke i raca s ražnja.


Gosti su bili brojni pa su čak s Pelješca došli Boris i Antonija Mrgudić a iz Makedonije prof. Goran Milanov, eno-savjetnik nekoliko makedonskih vinskih podruma.



Create Account