Na Plešivici nude Božićni ručak na selu

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 22.12.2020. 9:36:08
Na Plešivici nude Božićni ručak na selu

Foto: Marko Čolić

Na Žumberku odnosno kako popularno građani znaju reći, Plešivici su 33 registrirana vinara od kojih samo 7 nema kušaonicu i stotine vinara hobista. Na tim "bregima hrvatske Švicarske", 30 kilometara od Zagreba prema Karlovcu, proizvode se odlična vina. 



Proizvode se visoko kompleksni pjenušci Tomac( točio se na svečanosti prilikom ulaska Hrvatske u EU), Šember, Kurtalj i drugi. 

Plešivica je poznata i po mirnim bijelim i crnim vinima od chardonnaya, sauvignona, rizlinga rajnskoga, pinota crnoga ali i dugim  maceriranim jantarnim kapljicama.  Osim što je na Plešivici razvijen vinski turizam goste privlači  sve bolja gastro ponuda.


 Uz vinare koji primaju na kušanje vina i eventualno nareske, tu je i restoran Karlo, restoran Ivančić (popularno zvan Galica),vinska kuća Jagunić a  novost je i restoran Korak. 


U Vinogradarskoj kući Braje u Lokošin-Dolu kod Mladine u općini Jastrebarsko, majstorica gastronimije je Sanda Braje, chefica izletišta a za vinsku priću zadužen je suprug Robert. Za očekivati je da će taj ručak biti domaći  naresci, pečenice i češnjofke, pečenje ili gulaš. Kod Braje se i to može dobiti ali zašto ne na selo unijeti i suvremenu, inače urbanu kuhinju, ne narušavajući  autentičnost domaćega, štoviše oplemenjujući ga!. 


Estetski dojam pojačava elegantno - kao u kakvom restoranu s pet zvijezdica uređeni stol, s pažljivo izabranim tanjurima i priborom za jelo te s voluminoznim kristalnim čašama tankih stijenki namijenjenim vrhunskim vinima i hedonistima koji i te kako znaju što baš takva čaša znači za prvorazredno, pogotovo duže odležano vino.


Predjelo: selekcija domaćih sireva Sanda – svježi s vlascem, s bučinim košticama te domaći sušeni kravlji. Pratitelj u čaši: crveni veltlinac Braje 2018. Robert Braje jedan je od rijetkih koji proizvodi vino od te nekad vrlo raširene sorte na Plešivici!


 Posluženo na drvenom pladnju iz radionice majstora Igora Zlatkova: prepečene kriške domaćeg kruha s paštetom od pačje jetre i sa džemom od luka na redukciji od portugisca i šećera. Posebno: prepečene kriške domaćeg kruha s nadjevom od karamelizirane ljutike i s komadom fileta od košute izravno iz lovišta.


 Naresci Braje: salama od košute, salama od medvjeda, kobasica tipa kulenove seke od svinje stare četiri godine, buđola. Pratitelj u čaši: portugizac Braje 2019.

Toplo predjelo: češnjovke (obitelji Braje!) na tri načina – u štrudli (savijača), pečene s rajčicom, te najprije kuhane pa zapečene. Kao prilog: krema od batata, te salata od sirovog domaćeg kiselog zelja, jabuke i luka, s domaćim vrhnjem. U čaši: portugizac Braje 2019.


Juha od vrganja s domaćim tučenim vrhnjem. U čaši: rajnski rizling Braje 2018.

 Prvo glavno jelo: pačja prsa sous vide, pečena dugo na 63 stupnja Celzija, s domaćim raviolom punjenim komadićima kruške i umakom od redukcije portugisca s cimetom i klinčićem. U čaši: crni pinot Braje 2016. Drugo glavno jelo: patka tri sata pečena na pačjoj masti u pećnici i potom u tavi zapečena, prilog - domaći mlinci

Treće glavno jelo: juneći osso buco s povrćem i crnim vinom te domaći raviol punjen svježim sirom. U čaši: kušanje dvaju crnih pinota – 2019. i 2018, iz bačve, crni pinot 2017.  i crni pinot 2016.


Prijelaz na slasticu: Slatka janjetina (zapravo slana, ali slatko se jede!), klasično na domaćoj masti i u pećnici pečeni komad janjetine. U čaši: Sivi pinot Braje 2000 (riječ je o godini rođenja Robertova i Sandinog sina Patrika).

 Podastrto je i prvo Patrikovo vlastito vino - mješavina u amfori četiri mjeseca maceriranih pinota sivog, traminca crvenog i veltlinca crvenog iz 2019.

Slatki desert: kruške kuhane u crvenom veltlincu začinjene cimetom i limunom te popraćene kremom od domaćeg svježeg sira, te savijača od višnje.

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: 


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.12.2022. 11:12:58

Create Account