Otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 13.10.2020. 21:20:38
Otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

Foto: Vedrana Orlović

Ispred vinske kuće Witrina u Zagrebu (Vlaška 7 ),uz zvuke violine u subotu 10.10.2020.,otvorena je prva boce mladog vina - Portugizac Selection berbe 2020. Ove će se godine mladi Portugizac moći kušati  i na manifestaciji “Kesteni i portugizec”   17. i 18. listopada na Bundeku i na "Danima hrane i tradicijskih proizvoda"  koji će se održati od 24. do 25. 10. na glavnom zagrebačkom Trgu.


Tomo Haramija, predsjednik udruge Portugizac Plešivica,rekao je da su prošle godine pokrenuli pilot projekt zajedničke proizvodnje Portugisca Selection kako bi se na tržištu istaknuli s prepoznatljivim proizvodom  s najboljih položaja u vinogradima.


 Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, rekla je kako je ova godina specifična  po svemu, ali i posebna po odličnom Portugiscu Selection - pitkom, mladom vinu koje se odlično sljubljuje s kestenjem, sirevima te jelima od mesa i divljači. 


Josip Kraljičković, pročelnik odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije,  rekao je: „Prošlo je 20 godina od prve promocije Portugizac Plešivica, robne marke vina Zagrebačke županije. Zagrebačka županija kao i svih ovih godina do sada, ulaže značajna sredstva u razvoj vinarstva i vinogradarstva te promociju vina i vinara." 


Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, osvrnuo se na dobre primjere prakse udruživanja vinara uz mogućnost povećanja količine i kvalitete te modernizaciju vinograda i vinarija za što su im na raspolaganju značajna sredstva nacionalnog proračuna te EU sredstva.


Portugizac se na brežuljcima Plešivice njeguje od početka 19. stoljeća. Portugizac je suho vino, tipično sortnog mirisa, ugodnih voćnih aroma i prepoznatljive svježine ali ima i potencijal za odležavanje u bocama. 


Svečano otvaranje prva boce mladog vina Portugizac  organizirali su Udruga Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije i Grada Jastrebarsko.


Vezane vijesti
Ažurirano: 26.10.2020. 21:35:46

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account