Prinova u australskoj nastambi - močvarni valabi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.8.2020. 11:44:46
Prinova u australskoj nastambi - močvarni valabi

Foto: ZOO Zagreb

Zagrebačka obitelj močvarnih valabija iz godinu u godinu sve je brojnija.Nedavno je iz mamina tobolca provirila glavica trećeg potomka istog belgijsko-francuskog para klokana.

Četverogodišnji Skibo i njegova godinu dana mlađa partnerica u Zoološkom vrtu grada Zagreba ljubuju od prvog dana. Zahvaljujući tome dobili su dva sina te najnovije mladunče kojem se još ne zna spol. Najstariji im sin ima već godinu i tri mjeseca, srednji jedanaest mjeseci, a najmlađi potomak oko četiri mjeseca.


„Svako nas novo mladunče veseli, no kada neki par životinja u zoološkom vrtu uspijeva podići više generacija mladunaca, riječ je o velikom uspjehu za sve koji se o njima brinu. Naši močvarni valabiji svoju nastambu dijele s crvenovratim valabijima i emuima te zajedno s njima predstavljaju veličanstvenu faunu daleke Australije. Važno nam je da naši posjetitelji nakon oduševljenja njima osjete i potrebu svojim načinom života doprinijeti očuvanju svih životinjskih vrsta s kojima dijelimo planet“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.


 Močvarni valabiji u prirodi nastanjuje šume, močvare i druge predjele istočne obale Australije bogate vegetacijom. Vole život u sjeni drveća i grmlja na podlozi bogatoj mladim stabalcima, travom, papratima i drugim niskim raslinjem.


Na jelovniku im je osamdesetak vrsta biljaka – od lišća i sjemenki do gljiva i algi. U zoološkim vrtovima originalnu australsku hranu uspješno im zamjenjuju brst, trava i povrće. Močvarni valabi tobolčar je visine oko 70 centimetara te težine između 15 i 20 kilograma. Krzno mu je većinski tamno smeđe boje, a mnogi močvarni valabiji na obrazima imaju žućkaste crte. Taj mali klokan spolnu zrelost doseže u dobi između 15 i 18 mjeseci, a mladunac je pri dolasku na svijet velik jedan centimetar. Takav ulazi u tobolac majke gdje provodi idućih devet mjeseci.


Zanimljiva je činjenica da se močvarni valabiji pare tijekom cijele godine te da ženki najčešće dok se jedan mladunac razvija u tobolcu, novi plod raste u maternici.


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.10.2020. 12:46:41

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account