"Vulkan pod Zagrebom"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.3.2020. 18:09:33
"Vulkan pod Zagrebom"

Foto: autorica kolaža Sesvetska kurija: Biljana Knebl

Djelatnici Muzeja Prigorja pripremili su zanimljiv štiklec iz povijesti, a povjesničar muzeja Damir Fofić priprema mali povijesni serijal.Potres koji je pogodio Zagreb i okolicu u nedjelju 22. ožujka u 6 sati i 24 minute, najjači u posljednjih 140 godina, oštetio je i zgradu Muzeja Prigorja. Iako najbliži epicentru potresa od svih zagrebačkih muzeja, Muzej Prigorja izgleda je prošao s manjim oštećenjima. Ipak, radi sigurnosti, čeka se procjena statičara. 


Zanimljivo je da je zgrada odoljela i velikom potresu od 9. studenoga 1880. godine, koji se također dogodio u jutarnjim satima, točnije u 7 sati i 33 minute! Tada se, prema pisanju novina,  "kad su u selu Resniku blizu Sesveta počeli iz jedne od potresa nastale velike pukotine izvirati plinovi i neka tekućina, što je smrdjela po sumporu, onda je devet desetina zagrebačkog svieta stalno držalo, da će baš u Zagrebu provaliti vulkan… 


Sva sila stranih novinara došla je u Zagreb i javljala svojim listovima strahovite vijesti, kao “Hrvatski Lisabon”, “Vulkan pod Zagrebom” itd. Ti novinari su tako mahnito brzojavljali, da je dne 12. studenoga 1880. zagrebačka pošta imala za same brzojave prihod od 2500 forinti što u ono doba ne bi ni kroz mjesec dana primila, kako to saobćuju tadašnji zagrebački listovi.”


Jutarnji list, broj 1307, 10. 11. 1915. 
Vezane vijesti
Ažurirano: 18.1.2021. 18:45:48

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account