Festival frankofonskog filma u Zagrebu

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 8.3.2017. 12:38:37
Festival frankofonskog filma u Zagrebu

Foto: HINA/ Denis CERIĆ /dc

U okviru Praznika frankofonije koji se obilježava u Hrvatskoj tijekom ožujka, u zagrebačkom kinu Tuškanac do nedjelje se održava Festival frankofonskog filma koji donosi filmove kanadske, švicarske, rumunjske, belgijske, francuske i marokanske kinematografije.


"Ovogodišnji Frankofonski filmski ciklus u kinu Tuškanac nije šarolik samo u geografskom, već i u žanrovskom i podžanrovskom kontekstu, pa filmovi sežu u rasponu od animiranog filma do pedagoškog filma i ekološkog dokumentarca", najavljeno je iz Tuškanca.

Nakon kanadskog ekološkog dokumentarca "Sva živa bića" Kenta Martina, koji je otvorio festival u ponedjeljak, i animiranog filma "Moj život kao tikvica" Claudea Barrasa, priče o izgubljenom djetinjstvu koja je bila nominirana za Oscara, u srijedu slijedi rumunjski film "Bezglavi pijetao" o odrastanju dječaka saksonske zajednice u transilvanijskom selu uoči Drugog svjetskog rata.

U četvrtak se prikazuje psihološka drama "Uzvodno rijekom" Marion Hansel, snimljena u nizozemsko-belgijsko-hrvatskoj koprodukciji na lokacijama u Hrvatskoj, Paklenica i Ražancu. To je priča o dvojici polubraće koje u Hrvatsku dovodi želja da saznaju uzrok očeve smrti

Francuska melankolična intriga "Tri srca" Benoîta Jacquota, u kojoj glume Benoit Poelvoorde, Charlotte Gainsbourg, Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, na programu je u petak.

Za vikend se prikazuju marokanski film "Male radosti" Mohameda Chrifa Tribaka, o prijateljstvu dviju sedamnaestogodišnjakinja, i francuski "Nasljeđe" Marie-Castille Mention-Schaar, utemeljen na istinitoj priči o učiteljici koja je svojim načinom rada i pristupom uspjela motivirati učenike i promijeniti njihove živote.


Praznik frankofonije u Hrvatskoj obilježava se u 15 gradova s više od 100 događanja, na inicijativu veleposlanstava zemalja članica Frankofonije koja se nalaze u Zagrebu te uz potporu hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Francuskih alijansi u Hrvatskoj i drugih hrvatskih udruga i institucija na području kulture.


(Hina)


Create Account