Prvi Filmski festival "Mladi, u kino" u zagrebačkom "Tuškancu"

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 2.2.2017. 8:33:16
Prvi Filmski festival "Mladi, u kino" u zagrebačkom "Tuškancu"

Foto: HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk

Prvo izdanje novog filmskog festivala "Mladi, u kino!!!", koji svojim konceptom nastoji potaknuti mlade na kritičko promišljanje sadržaja koji gledaju, održat će se od 6. do 8. veljače u zagrebačkom kinu Tuškanac.


"Kada se obrazovanje bavi filmom, ono sudjeluje u formiranju mladih ljudi kritičnih prema svim slikama kojima su obasipani, a kada se film bavi obrazovanjem, on sudjeluje u izgradnji pametnijeg i solidarnijeg ljudskog društva", ističe se u najavi festivala. 

U organizaciji Francuskog instituta u Hrvatskoj festival donosi četiri filma odabrana, napominju organizatori, zbog svoje kinematografske kvalitete i kulturnog značaja. 

"Povrh emocije koju pobuđuju, oni pozivaju mladu publiku na preispitivanje i otvaraju mogućnost promišljanja na teme kao što su poštivanje raznolikosti i borba protiv predrasuda i stereotipova", dodaje se.  

Festival otvara u jutarnjim satima, uz nazočnost redateljice Marie-Christine Courtes, animirani film "Pod tvojim prstima", koji je bio u predselekciji za ovogodišnje Oscare. 

Taj kratkometražni film prikazuje mladu Emilie koja, na dan kremiranja svoje bake, uranja u njezine uspomene, otkriva Indokinu u vrijeme Hoa, njezin ljubavni susret s francuskim doseljenikom, rođenje Linh (njezine majke), rat, njezin odlazak iz zemlje i dolazak u Francusku. 

Idući dan na programu su dva kratkometražna igrana filma - "Princeza" Marie-Sophie Chambon, o djevojčici koja želi biti princeza, ali otkriva da je puno bolje biti astronaut, te "Vučja glava" Alice Vial o usamljenoj djevojčici kojoj je utjeha lutka vučje glave. 

Posljednji dan festivala na programu je animirani film "Slika" Jean-Francoisa Laguioniea, čija se radnja odvija unutar slike na kojoj su naslikani dvorac, vrt i šuma, a gdje žive neobični likovi, nedovršeni rad svoga autora.

Svi filmovi imaju hrvatske i francuske podnaslove, projekcije su besplatne, no zbog ograničenog broja mjesta potrebne su prethodne prijave.

Festival se organizira u suradnji s francuskim Festivalom edukativnog filma u Evreuxu, a kako bi se bolje pripremili za odlazak u kino s učenicima, učiteljima su na raspolaganju sažeci za svaki film.


(Hina)


Create Account