Koncert Capelle Cracoviensis otvara 36. Večeri na Griču

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 8.6.2017. 17:20:32
Koncert Capelle Cracoviensis otvara 36. Večeri na Griču

Foto: HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk

Orkestar i vokalni sastav - Capella Cracoviensis (CC) jedna je od najzanimljivijih formacija na suvremenoj sceni klasične glazbe i njihovim će koncertom početi ovogodišnje - 36. u nizu Večeri na Griču koje će, od 27. lipnja do 9. srpnja ove godine, posjetiteljima pružiti kvalitetne glazbene poslastice. 


Da je program 36. Večeri na Griču doista sastavljen od glazbenih poslastica suglasni su bili njegovi predstavljači - ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Dražen Siriščević, prvak Opere Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu Tomislav Mužek i predstavnik Zagrebačkih solista Krunoslav Marić. Oni su u četvrtak na konferenciji za novinare u Galeriji Klovićevi dvori govorili o programu te priredbe koja je, rečeno je, jedna od najpopularnijih ljetnih manifestacija u hrvatskoj metropoli.

Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Vesna Kusin podsjetila je da Grad sustavno podupire tu manifestaciju i najavila kako će to činiti i ubuduće.


Koncert Capelle Cracoviensis u suradnji s poljskim veleposlanstvom 

Prvi koncert ovogodišnjih Večeri na Griču onaj je Capelle Cracoviensis u utorak, 27. lipnja, koja će pod ravnanjem maestra Jana Tomasza Adamusa izvesti djela Franciszeka Lessela, Josepha Haydna i Bazylija Bohdanowicza. Kako je rekao Siriščević, riječ je o orkestru i vokalnom sastavu čiji repertoar obuhvaća stvaralaštvo od renesansne polifonije do romantične opere koju izvodi na povijesnim instrumentima.

Od studenoga 2008. ravnatelj i umjetnički voditelj CC je Jan Tomasz Adamus - dirigent, orguljaš, čembalist i stručnjak za povijesno osviještenu izvedbenu praksu. Adamus je snimio brojne nosače zvuka s orguljaškim repertoarom, ranom poljskom glazbom i glazbom romantizma na povijesnim instrumentima, ali i sa suvremenom glazbom. Sudjeluje u radu Opere Europa -međunarodne organizacije koja okuplja najbolja operna kazališta i festivale Staroga kontinenta.

Zahvaljujući redovitoj potpori grada Krakova CC ostvaruje svoje umjetničke ideje na vrhunskoj umjetničkoj razini i gost je brojnih festivala i koncertnih dvorana. Njihov zagrebački koncert ostvaren je u suradnji s Veleposlanstvom Republike Poljske u Republici Hrvatskoj povodom završetka predsjedanja Republike Poljske Višegradskom skupinom.


Svi koncerti u Atriju Klovićevih dvora  

Svi koncerti bit će održani u atraktivnu prostoru Atrija Galerije Klovićevih dvora s početkom u 21 sat, pa tako i onaj u subotu, 1. srpnja, kada će nastupiti sekstet austrijskoga saksofonista i skladatelja Karlheinza Miklina, jednoga od najistaknutijih predstavnika austrijske jazz scene. U okviru Večeri na Griču izvest će program sastavljen od već ranije objavljenih i izvođenih Miklinovih skladbi, ali u potpuno novom, i za samog Miklina, neobičnom zvukovnom ruhu seksteta vrsnih jazz glazbenika. Koncert je ostvaren u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom a u sklopu "Godine kulturne suradnje Austrija - Hrvatska".

U ponedjeljak, 3. srpnja, nastupit će Zagrebački solisti uz francuskoga čelista Marca Coppeya - jednoga je od vodećih čelista današnjice, a izvest će djela Mozarta, Haydna, Barbera i Bartoka. Coppey je profesor violončela na Conservatoire National Supérieur de Musique u Parizu te umjetnički ravnatelj Colmar Chamber Music Festival. Francusko Ministarstvo kulture dodijelilo mu je 2014., naslov "Officier des Arts et des Lettres". Svira na violončelu venecijanskoga graditelja Mattea Goffrillera iz 1711.

Američki "The Oukland University Chorale" vrhunski je zborski sastav Škole za glazbu, kazalište i ples na Sveučilištu Oakland u Rochesteru, Michigan pod ravnanjem Michaela A.  Mitchella, a uz goste - Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić" izvest će u četvrtak, 6. srpnja, koncert pod nazivom "Power, Passion and Peace".

Peti i završni koncert ovogodišnjih Večeri na Griču u nedjelju, 9. srpnja, izvest će tenor Tomislav Mužek koji će, uz gitarista Miroslava Lesića, Tomislava Modrića na glasoviru i Mladena Kosoveca na harmonici i klarinetu izvesti, kako je rekao, zanimljiv program na kojemu će biti talijanska kancona, ali i  iznenađenja.


Organizator ovogodišnjih Večeri na Griču je Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori te uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba. Manifestaciju su poduprli i Ministarstvo kulture, poljsko veleposlanstvo i Austrijski kulturni forum.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.6.2023. 11:17:49

Create Account