Svečani koncert u povodu 70 godina Jazz orkestra HRT-a

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.12.2017. 10:53:47
Svečani koncert u povodu 70 godina Jazz orkestra HRT-a

Foto: HRT

 Jazz orkestar HRT-a svoju će 70. obljetnicu obilježiti u utorak 19. prosinca svečanim nastupom u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu, na kojemu će pod ravnanjem šefa dirigenta Andreasa Marinella ugostiti niz istaknutih imena iz svijeta glazbe koja su tijekom godina obilježila njegovo djelovanje.


Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, jedini profesionalni sastav te vrste u Hrvatskoj, svojim kontinuiranim sedamdesetogodišnjim djelovanjem svrstava se među najdugovječnije big bandove na svijetu, stoji u najavi.


Utemeljen je u sezoni 1946./1947. kao Plesni orkestar Radio Zagreba za potrebe radijskih emisija i snimanja, da bi s vremenom počeo i javno nastupati. Osim sudjelovanja u nizu javnih emisija te samostalnih koncerata u zemlji i inozemstvu, od 2000. godine održava vlastiti koncertni ciklus koji se izravno prenosi na Trećem programu Hrvatskoga radija.


"Od vodstva prvih dirigenata, Zlatka Černjula, Miroslava Killera, Milivoja Körblera i Nikice Kalogjere, preko Miljenka Prohaske koji ga je vodio više od trideset godina, do Silvija Glojnarića, Saše Nestorovića i današnjeg šefa dirigenta, Andreasa Marinella (od 2015.), orkestar se profilirao u jedan od najutjecajnijih jazz sastava na našoj sceni", ističe se nadalje u najavi.


Veliku 70. obljetnicu Orkestar će proslaviti pod vodstvom svojeg šefa dirigenta Andreasa Marinella i uz goste koji su po mnogočemu obilježili njegovo djelovanje, Gabi Novak i Matiju Dedića, Zdenku Kovačiček, Marka Tolju, te instrumentalni sastav Chui.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.2.2024. 13:44:50

Create Account