Fotografijama nam približio Moldaviju

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.8.2018. 10:41:10
Fotografijama nam približio Moldaviju

Foto: Muzej Prigorja

Izložba Darka Antolića „Radost fotografiranja - Moldavija“ otvorena je u subotu u Muzeju Prigorja.



U Muzeju Prigorja u Sesvetama, u subotu navečer otvorena je  samostalna izložba fotografa Darka Antolića, pod nazivom „Radost fotografiranja - Moldavija“. Autor je fotografijama otisnutima na velikom formatu predstavio foto-putopis nastao na proputovanju Moldavijom u svibnju ove godine. To je  prvi puta kako je ovaj foto putopis predstavljen široj javnosti, a za izlaganje je odabrano 40 fotografija koje su izložene u prostoru Galerije „Kurija“.


Posjetitelje na otvorenju pozdravili su u ime muzeja Jagoda Mesar Vondraček i Tomislav Dilber, a o autoru i samoj izložbi govorila je likovna kritičarka, pedagoginja i umjetnica Vesna Kajić koja je izložbu i otvorila.


Citat iz predgovora kataloga autorice Vesne Kajić Lalić:


"Za svoju prvu samostalnu izložbu fotografija, DARKO ANTOLIĆ  je izabrao svoju šetnju kroz Moldaviju jer su ga njeni krajolici, glavni grad Kišinjev (Chisinau) koji je nastao u 15 st., njegove građevine i ljudi brzo osvojili. Nastalo je tako oko tisuću fotografija u svibnju 2018. godine, od kojih smo za izložbu izabrali samo četrdesetak.


Putovanjima i fotografiranjem Darko je bio oduševljen još u srednjoj školi, ali se ozbiljnije počeo baviti posljednje tri godine. Rane fotografije imaju motive Siska i Zagreba, krajolike, cvijeće..., uvijek dobrih kompozicija. I njih je nastojao uzdići na umjetničku razinu i u njih utkati svoju osobnost.


Preko ove Darkove samostalne izložbe fotografija u boji, na koju ga je nagovorila i među prvima pohvalila gđa. Snježana Bratković, mi smo u prilici upoznati ljepote i bogatstvo Moldavije, tj. njenu renesansnu ali i noviju kulturnu baštinu. Darkova kreativnost, radoznalost, fini osjećaj za motive, kompozicije, boje, svijetlo, proporcije, modelaciju odveli su autora naoružanog fotoaparatom CANON u mnoge avanture i države: Makedoniju, BiH, Sloveniju, Austriju, Italiju, Njemačku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Tursku, Moldaviju. Spretno je zaustavljao viđeno, zaustavljao je VRIJEME". 


Moldavija nam je zemoljipisno relativno blizu, odmah do Mađarske, međutim na svim drugim poljima većini vrlo daleka zemlja, pa stoga ova izložba može mnogima dati podosta informacija za prvo upoznavanje.


Izložba je otvorena do 18. rujna 2018. godine svakim radnim danom od 10 do 19 sati.


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.10.2022. 10:32:46

Create Account