Istaknuti svjetski dizajner Karim Rashid dolazi u Hrvatsku

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 29.5.2017. 17:11:43
Istaknuti svjetski dizajner Karim Rashid dolazi u Hrvatsku

Foto: FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Karim Rashid, jedan od najistaknutijih svjetskih dizajnera otvorit će u utorak, 6. lipnja, u Muzeju Mimara izložbu "Dizajn svima", na kojoj predstavlja svoju interaktivnu kolekciju namještaja koju je dizajnirao za hrvatsku tvrtku ERA.


U skladu sa simboličnim nazivom "Dizajn svima" Rashidova kolekcija  nastoji približiti funkcionalnu i estetsku vrijednost svima koji žele razumijeti njezino značenje i poruku.

Na otvorenju izložbe Rashid će posjetitelje upoznati s konceptom kolekcije nastale za tu tvrtku, koja proizvodi namještaj prema ekološkim standardima i od prirodnih materijala, kao i svojim razmišljanjima o suvremenom dizajnu.

Na izložbi "Ideologija ljepote", održanoj prije pet godina u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, zagrebačka publika već je imala priliku vidjeti rad tog američkog umjetnika i dizajnera, koji u svojoj biografiji bilježi oko 3500 realiziranih dizajna u više od četrdesetak zemalja i za koje je osvojio 300 nagrada.


Kao dobitnik počasnih doktorata nekoliko sveučilišta te predavač na sveučilištima i konferencijama, Rashid često govori o svojoj ideji kako dizajn ne bi trebao biti rezerviran samo za elitu, nego imati važnu ulogu u svakodnevnom životu.

U "Karimanifestu", objavljenom na njegovim internetskim stranicama, Rashid kaže da vjeruje kako bismo mogli živjeti u sasvim drugačijem svijetu koji bi bio pun inspirativnih predmeta, prostora, iskustava.

"Dizajn je oblikovao naš svijet od samog početka, dizajnirali smo sustave, gradove, robu, bavili smo se svjetskim problemima. Dizajn se danas ne bavi rješavanjem problema, već uljepšava naše već izgrađeno okruženje, te poetski, estetski, iskustveno i osjetilno poboljšava naše živote", ustvrdio je.


Među Rashidovim nagrađivanim radovima su luksuzna roba za Christofle, Veuve Clicquot i Alessi, demokratski dizajn za Umbru, Bobble i 3M, namještaj za Bonaldo i Vondom, rasvjetna tijela za Artemide i Fontana Arte, high tech proizvodi za Asus and Samsung, dizajn za Marburg i Abet Laminati, identitet brenda za Citibank i Sony Ericsson, ambalaža zar Method, Paris Baguette, Kenzo i Hugo Boss.

Njegov se rukopis prepoznaje i u nizu interijera restorana, hotela i banaka, radovi mu se čuvaju u dvadeset stalnih zbirki i prikazuju u nizu galerija diljem svijeta, a on je predstavljen u više knjiga i časopisa, među ostalim, u Timeu, Vogueu, Esquireu, GQ, Wallpaperu.

Izložba u "Mimari" može se razgledati do 11. lipnja.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.6.2020. 11:34:55

Create Account