Izložba Muzeja Prigorja "Balade Vesne Parun" gostuje u Bjelovaru

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.7.2021. 12:26:28
Izložba Muzeja Prigorja "Balade Vesne Parun" gostuje u Bjelovaru

Foto: Sanela Đurinec Raič

U povodu otkrića sesvetske životne epizode najveće hrvatske pjesnikinje, Muzej Prigorja je lani postavio izložbu "Balade Vesne Parun" koja sada gostuje u Bjelovaru.




Izložba Balade Vesne Parun otvorena je u četvrtak, 29. srpnja u Gradskom muzeju Bjelovar. Izvorno postavljena u Muzeju Prigorja u povodu desete godišnjice smrti prikazuje sesvetsku životnu epizodu i malo poznato likovno stvaralaštvo najveće hrvatske pjesnikinje. 


Naime, u Sesvetama je tijekom Drugog svjetskog rata i poraća u Općini radio pjesnikinjin otac, a obitelj živjela u maloj dvorišnoj kućici na čijem se mjestu danas nalazi Knjižnica Sesvete. Tu, na sesvetskim putovima, nastala je i poznata Balada prevarenog cvijeća, a koju je za ovu prigodu interpretirala Sanela Đurinec Raič. Jednako tako pjesnikinja je odavde tijekom rata pješke odlazila do Zagreba i prenosila mlijeko i hranu, kako je zapisala u autobiografskoj prozi Noć za pakost: moj život u 40 vreća.


Izloženi su i likovni radovi Parunove, njih dvadesetak, mahom pejzaža i pogleda na draga dalmatinska mjesta, a koji svjedoče o njenoj likovnoj nadarenosti, sposobnosti dobrog komponiranja, hrabrog slaganja boja, te jakoj ekspresiji. Vesna Parun počela je intenzivnije slikati iza majčine smrti početkom 70tih godina 20. stoljeća, a tada je i stvorila i niz zanimljivih dječjih art knjiga. Izlagati je počela sredinom 80tih pa sve do kraja 90tih godina 20.stoljeća. 


Autorice izložbe su Morena Želja Želle i Žarka Vujić. Izložba je otvorena do 21. kolovoza.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account