Izložba Tradicija u suvremenosti

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.6.2017. 9:55:17
Izložba Tradicija u suvremenosti

Foto: Fotografije slika i instalacija, te tijek izrade nekih od njih, Lojze Kalinšek, slikar iz Slovenije i sudionik ovoga eventa.

U galerijskom prostoru Hrvatskih likovnih umjetnika i likovnih kritičara (HULULK) na vugrovečkom farofu otvorena je vrlo zanimljiva izložba koja je izašla i u otvorene prostore vrugrovečkog kraja.

Izložba »Tradicija u suvremenosti« otvorena je 4. lipnja u Župnom dvoru u Vugrovcu, u nazočnosti brojnih umjetnika i ljubitelja umjetnosti, brojnih Vugrovčana te predstavnika medija. Na njoj su svoja djela izložili: Andreja Eržen, Vinko Fišter, Danko Frišćić, Eva Herceg, Andrea Hojnik Fišić, Irena Gayatri Horvat, Tomislav Hršak, Nikolina Ivezić, Zvjezdana Jembrih, Lojze Kalinšek, Dejan Kljun, Petar Koši, Anja Leko, Mia Maraković i Bianka Garčević kao Grupa2, Marijan Mirt, Alen Novoselec, Ivana Ožetski, Jelena Petric, Petar Popijač, Nejč Slapar, Krunislav Stojanovski te korisnici Caritasove Kuće sv. Franje u kojoj su smještena djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Ovom izložbom ostvaren je prvi dio projekta započetog radionicama koje su se održavale od 2. lipnja na različitim lokacijama u Vugrovcu i okolici koje su umjetnicima ponuđene za njihove kasnije umjetničke intervencije. Umjetnici su se predstavili klasičnim likovnim medijima: slikom, skulpturom i crtežom ali i land artom, site specificom i prostornoj instalaciji - u vanjskom prostoru župnog dvora ili na zanimljivim prirodnim i kulturnim lokalitetima (gospodarstvu Jasna, ostatcima srednjovjekovne kapele sv. Benedikta na Bedeniki, crkvi sv. Mihalja iz 14. st., župnoj crkvi sv. Franje iz 18. st. i Župnom dvoru u Vugrovcu iz 19. st.).

Drugi dio projekta održavat će se na Gornjem gradu u Zagrebu prvi vikend u rujnu mjesecu ove godine u sklopu Ljeta na Strossu i u gornjogradskoj galeriji Kristofora Stankovića.

Izložbu »Tradicija u suvremenosti« organizirala je Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara (HULULK), koja je osnovana s ciljem promicanja, poticanja i unaprjeđenja kulture i umjetnosti promocijom temeljnih civilizacijskih vrijednosti ostvarujući projekte na bogatoj kulturnoj baštini i njenoj teorijskoj prezentaciji.

Izložba je ostvarena zahvaljujući novčanoj potpori Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba,a može se razgledati kroz cijelo ljeto do 1. rujna ove godine, kada će biti premještena na Gornji grad u Zagrebu.

Tekst: Predsjednica Udruge Sanda Stanačev Bajzek, povjesničarka umjetnosti


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.4.2023. 20:52:06

Create Account