Još jedan štiklec uz izložbu radova Vesne Parun u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.2.2021. 13:23:43
Još jedan štiklec uz izložbu radova Vesne Parun u Muzeju Prigorja

Foto: Muzej Prigorja

Jedna od najintrigantnijih likovnih izložbi posljednjih godina u Muzeju Prigorja svakako je izložba Balade Vesne Parun.Trajanje izložbe likovnih radova Vesne Parun, mahom pejzaža i pogleda na draga dalmatinska mjesta, a koji svjedoče o njenoj likovnoj nadarenosti, sposobnosti dobrog komponiranja, hrabrog slaganja boja te jakoj ekspresiji, produženo je do 26. veljače i može se pogledati u Muzeju Prigorja, a na mrežnoj stranici Muzeja Prigorja, može se i virtualno prošetati izložbom, kao i preuzeti besplatni katalog.


Likovnost Vesne Parun bila je iznimno vidljiva u njenom stanu u Badelovoj 15 u Dubravi. Dobila ga je početkom pedesetih godina 20. stoljeća – dvosoban stan na drugom katu s dugim hodnicima na sjeveru, a bez mogućnosti grijanja i bez tople vode. U njega je, piše u autobiografskoj prozi "Noć za pakost", dovukla željezni krevet iz Sesveta na kojem nije samo spavala nego i pisala. Jednako tako veći je dio stana bila prepustila "beskućnim brodolomcima iz Sesveta" – majci i ocu, mlađoj neudatoj sestri sa sinom i teti Štefaniji.

 No, kad je majka Antica umrla i polako se razišli svi sustanari, započela je stan oslikavati: "Desetak sam godina u tom, najednom opustjelom razbucanom i prijetećem stanu, živjela sama, obojala mu turobne zidove, stropove, vrata i prozorske okvire živim zidarskim bojama-na kilogram boje"... Zvijezde na kuhinjskom stropu, potočići s patkama na zidu, rep pauna s vodovodne cijevi, crveni mak na plavim vratima, krošnja stabla na zidu iznad pjesnikinja kreveta... ničeg više nema. Tek nekoliko u spomenutoj knjizi otisnutih fotografija iz kojih smo za našu malu izložbu izabrali tri detalja i tako pokušali zadržati sjećanje na ovo spontano likovno djelovanje Vesne Parun. (Žarka Vujić)


Vezane vijesti
Ažurirano: 5.2.2021. 13:52:58

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account