Još jedan štiklec uz izložbu radova Vesne Parun u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.2.2021. 13:23:43
Još jedan štiklec uz izložbu radova Vesne Parun u Muzeju Prigorja

Foto: Muzej Prigorja

Jedna od najintrigantnijih likovnih izložbi posljednjih godina u Muzeju Prigorja svakako je izložba Balade Vesne Parun.



Trajanje izložbe likovnih radova Vesne Parun, mahom pejzaža i pogleda na draga dalmatinska mjesta, a koji svjedoče o njenoj likovnoj nadarenosti, sposobnosti dobrog komponiranja, hrabrog slaganja boja te jakoj ekspresiji, produženo je do 26. veljače i može se pogledati u Muzeju Prigorja, a na mrežnoj stranici Muzeja Prigorja, može se i virtualno prošetati izložbom, kao i preuzeti besplatni katalog.


Likovnost Vesne Parun bila je iznimno vidljiva u njenom stanu u Badelovoj 15 u Dubravi. Dobila ga je početkom pedesetih godina 20. stoljeća – dvosoban stan na drugom katu s dugim hodnicima na sjeveru, a bez mogućnosti grijanja i bez tople vode. U njega je, piše u autobiografskoj prozi "Noć za pakost", dovukla željezni krevet iz Sesveta na kojem nije samo spavala nego i pisala. Jednako tako veći je dio stana bila prepustila "beskućnim brodolomcima iz Sesveta" – majci i ocu, mlađoj neudatoj sestri sa sinom i teti Štefaniji.

 No, kad je majka Antica umrla i polako se razišli svi sustanari, započela je stan oslikavati: "Desetak sam godina u tom, najednom opustjelom razbucanom i prijetećem stanu, živjela sama, obojala mu turobne zidove, stropove, vrata i prozorske okvire živim zidarskim bojama-na kilogram boje"... Zvijezde na kuhinjskom stropu, potočići s patkama na zidu, rep pauna s vodovodne cijevi, crveni mak na plavim vratima, krošnja stabla na zidu iznad pjesnikinja kreveta... ničeg više nema. Tek nekoliko u spomenutoj knjizi otisnutih fotografija iz kojih smo za našu malu izložbu izabrali tri detalja i tako pokušali zadržati sjećanje na ovo spontano likovno djelovanje Vesne Parun. (Žarka Vujić)


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account