Likovna kolonija u Vugrovcu povezala slovačke i hrvatske umjetnike

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.8.2018. 20:30:20
Likovna kolonija u Vugrovcu povezala slovačke i hrvatske umjetnike

Foto: HULULK

Istaknuti likovni umjetnici iz Slovačke, koji su zajedno s 14 kolega iz Hrvatske stvarali svoja djela u Vugrovcu, predstavljaju se u gornjogradskoj Galeriji Kristofera Stankovića.  



Djela suvremenih hrvatskih i slovačkih umjetnika prošla su neobičan put - nastala su prošlog lipnja u slikovitom ambijentu  Vugrovca gdje ih je na trodnevno druženje i stvaranje pozvala Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara (HULULK).


Umjetnici su imali otvorene ruke pa su nastajala raznolika djela: od land arta, preko instalacija, do onih u klasičnim medijima - slike, grafike, crteži.


"Tradicija i suvremenost umjetničkih praksi vrijedan je umjetnički projekt, a pokazuje koliko je kulturna baština prisutna u suvremenoj umjetničkoj praksi. Okupili smo doista i slovačku i hrvatsku elitu",  napominje autorica izložbenog projekta i predsjednica HULULK-a Sanda Stanaćev Bajzek.


Kod odabira eminentnih slikara iz Slovačke - Ormandika, Feketea i Gerboca - posredovala je Lydia Patafta, Slovakinja s dugogodišnjom zagrebačkom adresom.


"Vrlo sam aktivna na toj međunarodnoj umjetničkoj sceni i volim stvarati mostove između Slovačke i Hrvatske. Zaista me to veseli i sretna sam što sam mogla sudjelovati u tom projektu",  istaknula je akademska slikarica Lydia Patafta.


"Kolonija u Vugrovcu doista je stvorila mostove među ljudima. Inače sam zagovornica komunikacije licem u lice, a ne one na Facebooku, tako da sam srela neke ljude koje godinama nisam vidjela, a upoznala sam i neke nove zanimljive ljude",  izjavil je likovna umjetnica Ivana Ožetski.


Nakon vugrovečke kolonije ostaju i lijepe uspomene i novostvorena prijateljstva  - i ne samo to: djela svih umjetnika i ostaju u Vugrovcu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account