Matres week, održan i u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.5.2019. 16:41:50
Matres week, održan i u Sesvetama

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Dvodnevno događanje vezano uz umjetničku keramiku Matres week održano je u petak i subotu u Sesvetama.



Dobro jutro keramika, naziv je međunarodne umjetničke manifestacije moja se istovremeno održava u većini talijanskih gradova, te mogim europskim gradovima, uključujući i Zagreb odnosno Sesvete.


Buongiorno Ceramica (dobro jutro keramika), naziv je projekta kojeg organizira međunarodna umjetnička udruga keramičarki Pandora International, sa sjedištem u Italiji, a Matres Week je dio spomenutog projekta. U Hrvatskoj je održan pod vodstvom Sandre Ban, predsjednice organizacije Pandora Hrvatska.


Pokrovitelj Matres Weeka je AICC (Associazione Italiana Città della Ceramica) koji kroz projekt Buongiorno Ceramica teži promicanju i jačanju tradicionalne keramičke djelatnosti, stvaranjem međunarodne mreže gradova u kojima se povijesno razvila značajna keramička djelatnost. Na taj se način uspostavlja razmjena informacija među pojedinim zajednicama, aktivna suradnja u podržavanju aktivnosti keramičke tradicije i pomoć za bolje prepoznavanje na nacionalnoj i međunarodnoj razini.


U Muzeju Prigorja izloženi su keramički predmeti tri naše umjetnice, Marine Blažek, Ljubice Lovfrenčić i Sandre Ban. 


"Keramika je trenutno među top medijima na umjetničkoj sceni, jer može biti slika, može biti dizajn, može biti uporabni predmet. Jako je fleksibilna i prilagodljiva drugim materijalima, primjerice drvu i metalu. Zovemo ga "Medij sedam elemenata", pa stoga nije nimalo čudno da ljudi jako pozitivno doživljavaju keramiku. Uostalom to je jedan od najstarijih medija u umjetnosti", rekla nam je predsjednica hrvatskog dijela Pandore, organizacije žena u keramici. 


Ovo se subotnje događanje u muzeju jako zgodno preklopilo s 18. svibnja, Međunarodnim danom muzeja, rekla nam je ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želle. "Muzej je proteklih dana organizirao mnoge radionice za djecu na koje su se odazvale mnoge sesvetske osnovne škole, a tema je bila keramika. Voditeljica tih radionica je bila upravo Marina Blažek. Ove je godine tema Međunarodnog dana muzeja bila Budućnost tradicije, a obzirom da je tradicija izrade keramike na ovim našim prostorima sjeverozapadne Hrvatske stara više od 7 tisuća godina mislim da smo upravo ovim događajem vezanim uz keramiku, te prikaz izrade keramike školskoj djeci uklopili se u osnovnu temu, tradicija i budućnost", izjavila je Želle.


Poseban, interaktivni sadržaj Matres Weeka bio je performans LIVING ART COLLECTIVE, koji se istovremeno održavao u Hrvatskoj, Brazilu, Italiji, Bugarskoj, Španjolskoj i Švedskoj, a osmislila ga je Sandra Ban. Umjesto ulaznice svaki posjetitelj muzeja uzeo je komadić gline, oblikovao ju u ruci, te na ulazu u Muzej ugradio ju na jedan pano kao svojevrsnu umjetničku instalaciju.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account